IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите срещу бюрократите

В държавата на задкулисието смартфонът не е решение, а проблем, пише в свой коментар Петър Ганев от ИПИ

15:35 | 14.03.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Технологиите срещу бюрократите

Януари. Привечер в неделя. Не е много студено, но със смрачаването идва и мъглата. Някъде в Димитровград спира кола. Появява се момиче с багаж, което се запознава с младата двойка в колата и се качва. Автомобилът прави няколко завоя, спира и сценката се повтаря - този път се появява момче с багаж, следва ново представяне на всички и вече групата е попълнена. Всички са студенти и пътуват за София.

Описаната сценка е т. нар. споделено пътуване. Студентите са се намерили във Facebook - има си групи за почти всички дестинации, а момчето и момичето, които се качиха в колата, дават по 10-15 лева на шофьора. Дали съответната сума покрива разходите по пътуването в случая не е важно, тъй като трябва да отсъдим спрямо принципа, а не спрямо финансовите детайли, пише в свой коментар Петър Ганев от ИПИ.

Престъпници ли са тези в колата?

Въпросът съвсем не е краен. Вие трябва да отсъдите. Ако сте облечени с цялата сила на закона, такъв, какъвто е според вашите представи, и спрете колата на излизане от Димитровград (а те си кажат всичко), вие трябва да отсъдите дали това са престъпници, или просто млади хора, които пътуват заедно. Колкото и меко да си представяте евентуалното осъждане на тяхното споделено пътуване (малко да ги смъмрим; да им кажем, че сега ще се размине, но не бива повече така; да запишем данните на шофьора и да гледаме авторитетно; може би дори нещо да се почерпим), по своята морална сила всяко такова действие е на практика избор между определенията „просто пътуващи” или „престъпници”.

Според националното законодателство всички в тази кола са нарушители. Още преди да достигнем до финансовата част и данъчните закони, шофьорът подлежи на глоба от 1 500 лева и отнемане на колата (т. нар. "домуване") за 6 месеца, само за това, че превозва "пътници" без съответните разрешителни. Спонтанното споделено пътуване е ад за всеки бюрократ, не защото се укриват данъци, а защото вкарването в нормативна рамка на всяка една дейност ти позволява да даваш бизнес на едни или на други. Дай власт на бюрократа и той ще те пази от конкуренция.

Още в края на 2014 г. от ИПИ направихме кратък очерк на развитието и иновациите в т. нар. таксиметрова услуга с фокус върху София, които решиха много от проблемите в сектора. Копърките почти ги няма, а клиентите вече имат директен достъп до шофьорите чрез различни приложения. Навлизането на Uber пък съвсем отвори пазара и предостави изцяло нова услуга на хората. В света на бюрократите това не е позволено. В държавата на задкулисието смартфонът не е решение, а проблем.

Ако превъртим години напред, можем с доста голяма увереност да твърдим, че иновациите ще победят бюрократите. Съвременните технологии не просто ще улеснят превоза в големите градове, но и могат да решат някои много по-дълбоки проблеми - било то с превоз между малки населени места или например по българските курорти. А дотогава можем да наблюдаваме как законите се използват, за да пречат на хората и да ограничават предприемачеството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да, но са не-нормални по различен начин. Ако искаш хубави училища и добри пътища-трябва да даваш добри данъци. Те толкова е просто. Ако искаш лекарите да престанат да се изнасят с 220 трябва да им даваш заплати. Почти никой с 5-6 000 заплата няма да тръгне да се маха от родината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Значи казваш и тук не е много добре, но и в чужбина не е много различно. В такъв случай излиза, че нормални държави изобщо няма и ако ние успеем да направим нашата такава ще сме първите. За най-голямо съжаление това не е далеч от истината. А това, че живея тук не означава, че съм горд и щастлив от това. Просто така се случи, а сега вече е много късно да заминавам. Не само поради напредналата ми възраст, а и поради все по-ясно очертаващата се По-велика депресия, която ще засегне най-силно така наречените високоразвити държави. Тук поне сме свикнали да оцеляваме при всякакви условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Таксиджиите не са прави-аз един от тях не знам(а като човек, който не обича да шофира такситата са му основното транспортно средство-следователно познавам доста) да си плаща редовно данъците и както трябва. Напрактика всеки е на *** фирма(за Сф говоря).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
това няма значени-като са правили в Дания данък печалба 60% не са питали защо и как. Па явно ти не искаш да живееш в нормална държава, щото до колкото знам си тук. Освен това аз съм живял в чужбина и да ти кажа не е това, дето се опитват да го разкажат-от всички, които бяхме там заедно само един остана-над 10 човека се върнахме още същата година. Чужбина е невероятно място, ако си нискоквалифициран и просто искаш да изтече живота покрай теб. Ако търсиш нови пазарни ниши то България е много по-лесна за работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
.....ако искате нормална държава, ще трябва да си платите за нея.-----------------------------Не е лошо някой да вземе да изчисли колко точно ще ни струва тая "нормална държава", за да преценим струва ли си да си плащаме изобщо. Да не се окаже, че плащаме на някой 1 000 лева, за да ни пази от друг, който иска да ни открадне 100. За сега хората, които искат да живеят в нормална държава предпочитат да сменят държавата. И сметките им вероятно излизат, защото много малко от тях се връщат. Явно има места по света, където нормалната държава струва относително по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
naughty
преди 9 години
Когато данъците ти отиват за заплати на рекетьори по пътя (КАТ, ДАИ), за помощи на 13 годишни "майки", за хранене на всевъзможни бюрократи, чиято цел е да спъват инициатива, то заобикалянето им е закономерно поведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Таксиджиите са прави - и не е проблема само в данъците .Даи ги правят на луди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Сега се правиш на ударен. И не ти отива. Не е проблем да ми звъннеш(аз по принцип избягвам да шофирам, но все пак) да мина да те взема, ти да ми платиш бензина и да те метна до другият край на града, като ми оставиш и 10тина лева за услугата. Живи и здрави. Ама ако го правя 10 пъти в деня става различно. Тогава вместо 1 лв данък ще трябва да платя 10. Ако е всеки ден за месеца ще са 200 за хазната.Срещу Убер пискаха и в Лондон, и в Белгия, и в Германия. Аз ще ви го кажа така-ако искате нормална държава ще трябва да си платите за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
мхм...и добави и за данъците, щото в капитализъм това е начина държавата да получава приходи. На запад лежат в затвора за подобни неща(укриване на данъци). Ама Ганев иска да е хем така, хем така. Обаче държавата почти няма държавни предприятия да я хранят и ако ги има то рядко са на печалба(по-хубавите вече ги приватизираха).А..."В държавата на задкулисието смартфонът не е решение, а проблем"...коя държава няма задкулисие??? Как се избират в европарламента новите комисари? На Ганев непрозрачно ли му изглежда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Въпросът е ***: кога данъкоплатеца ще накара бюрократа да осъзнае, че му плаща заплата за да м уулеснява живота а не да го усложнява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още