Планетата ни е изправена пред по-голям проблем заради климатичните промени, смята председателят на борда на директорите на Nestle Петер Брабек, цитиран от Financial Times. “Не казвам, че климатичните промени не са важни. Казвам само, че дори да забравим за парниковия ефект сме изправени пред водна криза, а справянето с нея трябва да се превърне в основен приоритет.” Статистиката определено е шокираща. Според ООН един от трима души по света живее в район с недостиг на сладка вода, а до 2030 г. се очаква ситуацията да се влоши. Това може да доведе до недостиг на храна, да причини епидемии и да стане причина за избухването на военни конфликти, смятат експерти. По-неизвестен обаче е ударът, който може да понесе бизнесът и световната икономика като цяло. “От гледна точка на корпоративния риск предприемачите започнаха да задават въпроса: “Какво би станало, ако нямаме достъп до вода?”, казва Пол Окалахан, главен изпълнителен директор на консултантската фирма, съветваща бизнеса за използване на технологии, оптимизиращи употребата на вода - Bluetech Research. “Може да се наложи някои компании да преустановят производството си, което ще се отрази негативно на цената на активите им на борсата”, предупреждава той. За да се защити и да намали разходите си, бизнесът се обръща към технологиите. Чудесен пример в тази посока е отделът на Nestle USA, занимаващ се с производството на пица. Заводът на компанията се намира в Уисконсин и в последно време работи усилено с GE Water, за да намали количеството на използваната за охлаждане вода. “Водата за индустриални нужди трябва да отговаря на строги изисквания, но водата в малкото градче, където се намира заводът ни, е истинско предизвикателство, защото е твърда и силно алкална,” казват от Nestle. Третирането със стандартни препарати е невъзможно, тъй като те предизвикват появата на котлен камък в охладителната система, което намалява ефективността и изисква допълнителна поддръжка. Използвайки технологията за третиране на водата на GE обаче, заводът успява да използва многократно водата, спестявайки 7.4 милиона галона вода. По този начин компанията намалява и натоварването на градската канализация. Третирането на отпадните води от производството на храни и напитки оставя след себе си огромно количество утайки, които създават парникови газове, а изхвърлянето им струва скъпо. Американската фирма Nutrinsic обаче има решение на проблема – защо да не превърнем утайката в качествена храна за животни? “Всяка фабрика може да ни дарява утайката, което ще ни позволи да оптимизираме преработката на отпадните води,” казва шефът на компанията Лео Джинграс. По този начин собствениците на фабрики ще намалят разходите си, а компании като Nutrinsic ще печеля от продажбата на храната за животни. “Околната среда също печели от намаляването на количеството парникови газове, а обществото получава нов устойчив източник на храна за животни,” добавя Грингас. Земеделието е най-големият консуматор на вода, използващо 70% от запасите от сладка вода на планетата. Фермерите могат да намалят радикално количеството на използваната вода чрез нов напоителен процес, който доставя на растението само необходимото му количество от ценната течност. Проблемът е, че капковото напояване е скъпо. Една прохождаща компания от Индия обаче – Driptech – има нещо наум. Нейни представители съобщиха, че са разработили висококачествена система за капково напояване, която е с цели 70% по-евтина от наличната в момента технология. “Повечето от днешните системи за капково напояване са твърде скъпи за 85% от индийските фермери, които култивират 5 или по-малко акра земя,” казва главният оперативен директор на Driptech Сара Хубър. “Наскоро пуснахме на пазара първия комплект, състоящ се от всичко необходимо за капковото напояване на 1 акър земя в Индия – InstaKit. Цялата система се състои от три малки кашона и може да бъде монтирана за под 3 часа от самите фермери. Тя може да се мести и е много удобна за напояването на различни култури”, допълва тя. Идеята е да се използва различен дизайн и материали, с които да се елиминира нуждата от “мощните помпи, скъпите филтри и сложната електроника, които се използват в традиционните системи за капково напояване”. Така нареченото “прецизно земеделие” подобрява подобни процеси, използвайки GPS услуги, сензори, обработка на информация и дори дрони. IBM предлага подобна система, наречена Deep Thunder, с която компанията предлага прецизна метеорологична прогноза на фермерите чрез техните мобилни телефони. Според Марти Маклендън, председател на борда на директорите на Flint River Soil и Water Conservation District, изпробващи технологията: “Тя ни позволява да създаваме активен график за напоителните системи в реално време.” Изключване на крановете Все повече фирми успяват да избегнат употребата на вода изцяло. Например компаниите, занимаващи се с индустриално боядисване, които се нуждаят от около 100-150 литра вода, за да обработят само 1 килограм платове. Благодарение на нова технология за боядисване, дело на холандската фирма Dyecco, производители като Nike и Ikea вече могат тотално да елиминират водата от производствения си процес. Системата на Dyecoo използва въглероден диоксид под налягане, за да насити плата с желания цвят. “В крайна сметка остават не повече от 0.02% отпадни продукти, а 95% от използвания въглероден диоксид се рециклира, за да се използва отново в същия процес,” казва Инеке Кувенер, един от ръководните кадри на компанията. Подобни инициативи не просто оптимизират работата на компаниите, но и подобряват репутацията на техните марки. Пол Окалахан от Bluetech припомня как преди време Coca-Cola бе обвинена в източване на подземни водни резервоари, което донесе доста негативи на компанията. “Така че сега, когато те отидат в регион като Индия например, започват да инвестират във възстановяването на естествената среда, подобрявайки качеството на водоизточниците. Никой не смята, че подобна дейност е свързана с увеличаване на приходите, но всъщност е точно такава, тъй като подсигурява бъдещето на заводите в съответния регион.”
fallback
Индустрията търси нови начини да пести вода
От евтини системи за капково напояване в земеделието до нов процес за боядисване на платове чрез въглероден диоксид под налягане
14:50 | 21.09.14 г.напиши коментар
fallback