fallback

Последното препятствие пред Facebook: останалият свят

От решаващо значение ще бъде социалната мрежа да може да печели и от своите потребители извън САЩ, Канада и Европа

09:22 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Facebook продължава да впечатлява Wall Street. В сряда гигантът в социалните медии представи финансови данни, които са доста над очакванията. Едва ли има параметър, който не изглежда добре: компанията се похвали с 1,3 млрд. месечно активни потребители - 3,2% повече в сравнение с предходното тримесечие и с цели 14 процента повече от преди година.

Приходите от реклама са нараснали със 67 на сто до 2,7 млрд. долара, а 62% от тези приходи идват от мобилния бизнес. Преди една година този дял бе само 41%. Продажбите на реклами  и средният приход от потребител нарастват във всички региони.

Едва ли има съмнение, че Facebook е мощен двигател на растежа. Това би трябвало да улесни компанията в опита ѝ да си запази място на бързо развиващия се пазар за мобилна реклама. Дългосрочният въпрос за социалната мрежа обаче е дали тази машина може да издържи на оценката на фондовия пазар. Въз основа на това, което анализаторите очакват като печалба през следващите дванадесет месеца, съотношението между текущата цена на акцията и нетната печалба на Facebook (P/E) в момента възлиза на от около 39. 

„Въпросът ми е този: при положение, че половината от населението на планетата вече използва Facebook, колко реалистично е да очакваме тази тенденция да продължи”, попита риторично Чарлз Сайзмор, главен инвестиционен директор на Sizemore Capital Management, цитиран от CNBC.

От решаващо значение за Facebook ще бъде социалната мрежа да може да печели и от своите потребители извън САЩ, Канада и Европа. През второто тримесечие приблизително 62 процента от месечно активните потребители на Facebook са в Азия и от сегмента, който Facebook обозначава като "останалата част от света". И лъвският пай от ръста на потребителската база идва от тук.

Само че не всички потребители по света са еднакво важни за социалната мрежа. Средните приходи на всеки абонат в "останалия свят" възлизат на 86 цента, докато в Азия тази стойност е 1,08 долара. В Европа Facebook постига приход от всеки потребител в размер на 2,84 долара, докато в САЩ и Канада показателят възлиза на 6,44 долара. Наистина навсякъде има ръст в това отношение, но в Северна Америка и Европа средните приходи растат по-бързо.

Facebook съвсем ясно е разбрала предизвикателството, а с това и шанса. В конферентен разговор с анализаторите след представянето на финансовите резултати главният оперативен директор Шерил Сандберг съобщи за среща с индийски предприемач, който ще сключи солиден договор за рекламата със социалната мрежа. Тя също споменава за една успешна кампания с Procter & Gamble в страната.

Въпреки че акциите на Facebook се изстреляха до нов връх, инвестицията в социалната мрежа все още се възприема като рискова. Ако компанията успее да запълни празнотите по отношение на приходите си от потребител, това вероятно ще се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 03.09.22 г.
fallback