IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов статус - милиардер

Украинецът Ян Коум чакаше преди години на опашка за кухня за бедни, а сега направи от WhatsApp най-голямата чат услуга в света

08:38 | 21.02.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

През 1997 г. баща му умира в Украйна, а през същата година той вече е студент и започва да работи като стажант в консултантската компания Ernst&Young. Там той се среща и запознава с бъдещия друг съосновател на WhatsApp Брайън Екшън. Двамата започват работа за Yahoo. Както майката на Коум почива през 2000 г. от рак, Актън се грижи за колегата си и двамата стават добри приятели. Заедно играят футбол и в продължение на години пътешестват през Южна Америка.

Върнал се обратно в Калифорния, Коум си купува първия iPhone през 2009 г. - и веднага забелязва какво не е наред. Какво правят в този момент приятелите му – за това нещо няма приложение. Вдъхновени от бума на индустрията на апликациите, Коум и Екшън основават на 24-и февруари 2009 г. WhatsApp Incorporated, само на няколко пресечки от службата за социално подпомагане, която Коум познава толкова добре. От приложението, което първоначално е служило само за споделяне на съобщения за състоянието, подобно на Facebook, се ражда чат програмата WhatsApp - сериозна конкуренция за социалната мрежа.

И WhatsApp стана голяма. И привлекателна за поглъщане. Въпреки че отдавна циркулираха слухове, че Google или Facebook може да поемат услугата за чат, за индустрията сделката бе малко изненадваща. Едва през миналата година Коум дори бе отхвърлил подобен вариант.

Но както съобщава New York Times, Коум вече се е срещал в последните две години редовно с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. През последните дни изведнъж ситуацията започва да става конкретна. На 9 февруари Зукърбърг предлага на основателя на WhatsApp да действат заедно.

Коум се е заинтересувал и е посетил Зукърбърг на Свети Валентин в дома му в Пало Алто. Хапвайки шоколад и ягоди те постигат съгласие: Facebook плаща 16 млрд. щатски долара за WhatsApp в кеш и борсови активи. През следващите четири години ще бъдат добавени и акции на Facebook на стойност 3 млрд. долара.

Така сега WhatsApp влиза в империята на Facebook, а Коум се опитва да запази независимостта. Досега WhatsApp печели пари само с еднократна такса за изтегляне - за IOS приложението струва 89 цента, собствениците на Android телефони могат да ползват приложението за една година безплатно, а след това се иска такса от 99 цента. Много потребители се притесняват, че с придобиването от страна на Facebook приложението може да бъде наводнено с реклами. Коум е наясно с тези проблеми и се опита да ги обори. В блога на WhatsApp той пише: „Можете да разчитате и да сте абсолютно сигурни, че рекламата ще продължи да не прекъсва разговорите ви".

Ще бъде интересно да видим как WhatsApp ще се справя с неприкосновеността на личните данни. Новият собственик Facebook попада често под критика заради манията си за събиране на данни. Досега основателят на WhatsApp Коум е известен като защитник на личната информация – въпреки че приложението му не е с най-добрата репутация сред защитниците на личната информация, защото внася данни от адресните книги на телефоните.

В публичните си признания Коум обаче звучи по-различно. "Сигурността на данните е важна тема", подчертава отново и отново той. Не на последно място и заради неговата лична история. Той все още помни как се е чувствал в Съветския съюз, когато „и стените са имали уши“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Статистиката за съжаление доказва точна обратното :( Все по трудно се става в САЩ от беден богат и все по голямо значение има финансовото състояние на родителите за успеха спрямо преди 50 или 100 години.Случаят на този украинец за съжаление е по скоро изключение от колкото правило! Причината за влошаващата статистика е, че светът става все по сложен и намалява шансът на необразованите гении да успеят, а в САЩ образованието е платено и не е еднакво достъпно за бедни и богати.Американската мечта е по скоро мит от колкото реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
анонимен1
преди 10 години
Поредният късметлия, който сигурно се чувства беден с 19 млрд. долара. И сигурно го е яд, че не всички са за него, а има и за съдружниците му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
citizen_bg
преди 10 години
"кога БГ-то" - Нашите работят, ама трябва и развиване на идеите. Как му се казваше на това? Предприемачество ли беше? Там, като че ли, ни куца работата. Печалбарството ни е на ниско ниво, а защо е така, какви са вътрешните и външни причини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
"Така сега WhatsApp влиза в империята на Facebook, а Коум се опитва да запази независимостта." - А дано, ама дали? Те такова чудо в световната история още не е имало - в империя и независим. "Хамериканската мечта", "пазарна" икономика, "честна" конкуренция - докато не си "станал голям. И привлекателен за поглъщане."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
cokrat1
преди 10 години
Даже сега видях горе в дясно има показан материал...България можа да се превърне в силициева долина...да..да...да..ше стане на куково лято!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
cokrat1
преди 10 години
украинец...пакистанец...бимбистанец....а кога БГ-то където се пишат големи специалисти...кога..кога ...ще се направи нещо такова ...никога...Само от време на време некви проблясъци...и толко...нищо което да е от полза за стотици милиони хора...които да знаят, че това което ползват е от българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
meto76
преди 10 години
Какво по-голямо доказателство, че американската мечта е жива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
точно такадобре е да се образовате и да сте наясно и с двете страни на монетата щом ползвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ради
преди 10 години
Няма лошо в това да ползвате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още