fallback

Задушават ли смартфоните бизнеса с висококачествени фотоапарати?

Индустрията се намира в повратна точка, счита анализатор

12:50 | 11.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Висококачествените фотоапарати и обективи се продават все по-слабо. Компании като Canon и Nikon са изправени пред въпроса – изместват ли смартфоните с камери не само компактните фотоапарати, но и премиум моделите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

В продължение на години пазарът на висококачествените фотоапарати със сменяеми обективи растеше с добри темпове, но сега той е внезапно разбит. Това засяга най-вече цифровите огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR), по-големите модели, които се използват от професионални фотографи и любители.

Анализаторската компания IDC смята, че през тази година ще бъдат продадени с 9,1% по-малко от тези камери – тоест около 17,4 милиона броя. През миналата година през рафтовете преминаха 19,1 млн. такива устройства.

Преди по-малко от десетина дни Canon и Nikon –  два от най-големите производители на висококачествени камери, намалиха прогнозите си за фискалната година, завършваща през март. Производителят на обективи Tamron, който се счита за предвестник на развитието на пазара, е продал с 22 процента по-малко обективи през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, вследствие на което и тази компания трябваше да намали прогнозата за годишните си резултати.

Засега не е ясно какво се крие зад срива на пазара. Canon, Nikon и Tamron считат слабата глобална икономика и пълните си складове за важни причини. „В момента сме свидетели на трудни времена, но не мисля, че това ще продължи вечно", заяви главният финансов директор на Nikon Юнничи Итох в четвъртък. „Все още има потенциал за наваксване и в този смисъл считам, че най-важният пазар е Китай“.

Примерът с живеещата в Хонконг художничка и графичен дизайнер Ли Фън обаче доказва промяната на вкуса на клиентите. Тя твърди, че вече почти не използва своя професионален апарат Canon, който е купила преди 5 години. Вместо това 44-годишната Фън снима със своя iPhone, като това ѝ дава възможността за обработка на кадрите с различни приложения.

След като обработи напълно снимките, тя ги зарежда директно в мрежата чрез Instagram, където има близо 1600 последователи. Фън твърди, че в момента няма планове за подмяна на своя остарял фотоапарат Canon с по-нов цифров огледално-рефлексен. „Толкова е забавно да се работи с различните приложения за снимки", казва тя.

Тази тенденция обаче провали сметките на производителите на апарати и камери. В продължение на дълго време те твърдяха, че смартфоните изместват евтините компактни фотоапарати, докато този тренд няма да засегне първокласните продукти, тъй като смартфоните не предлагат сравнимо качество и гъвкавост при снимане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
fallback