fallback

Неизказаните въпроси около случая Сноудън

В продължение на седмици в света бушува недоволство заради шпионажа на САЩ. Но това е и лицемерие – защото това същевременно защитава и Европа

08:36 | 04.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Светът обича предателството, но не и предателите. Истинността на тази крилата фраза съвсем болезнено почувства и разкривателят на американската държавна програма за шпиониране при безсмислено му търсене на убежище Едуард Сноудън. Особено европейските страни, включително и Германия, не показват склонност да предложат безопасно убежище на предполагаемия герой в борбата за граждански права, пише в свой анализ Die Welt.

Възмутената реакция, която предизвика в Европа разкриването на широко разпространената практика за наблюдение на американската Агенция за национална сигурност NSA, е несъвместима с готовността за сътрудничество с лицето Сноудън. 

А това несъответствие ясно показва, че възмущението, които сега владее Европа, в значителната си част е просто лицемерие. Всеки, който някога подробно е разглеждал практиката на разузнавателните агенции, вече е наясно, че жаждата им за информация никога не се е спирала от нещо или някого.

Още преди девет години едно предаване на германската държавна телевизия ARD акцентира подробно върху шпионските дейности на NSA в Германия. Това от своя страна не доведе до скандал, сравним с настоящия. При това, тогавашното твърдение, че американската служба подслушва германските интернет точки за обмен, до момента не се доказа, но обвиненията на Сноудън, че германските потребители се подслушват, се приема от обществото като неопровержима истина, тоест като истинско откровение.

Може би именно романтичната аура на случая Сноудън помогна за това неговите откровения да получат такава извънгабаритно внимание, че човек би могъл да си помисли, че САЩ са обявили война на цяла Европа. Но когато журналистите предоставят прозрения към света на разузнаването, това не прави такова силно впечатление, както появата на "вълк единак", чието съществуване едва ли не се осмисля с откриването на една чудовищна истина, пише още в анализа си за Die Welt Рихард Херцингер.

И преди имаше внезапно появяващи се под светлината на прожекторите лица, които преобърнаха колелото на историята – като шпионинът Клаус Фукс, който предаде формулата за атомната бомба на Съветския съюз и по този начин промени целия световен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
fallback