fallback

Nokia намери един шлагер, но битката продължава

Все още остават съмненията дали Windows Phone ще успее да се наложи като трета мобилна операционна система след Android и IOS

11:32 | 23.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди две години Стивън Елоп е съвсем нов в Nokia, когато като главен  изпълнителен директор произнесе почти легендарната си реч за тежкото положение на финландския телефонен гигант. Две години по-късно Елоп все още е в компанията. А миналия месец той успя за първи път от шест тримесечия насам да докладва за тримесечие с печалба.  Дали бившият мениджър на Microsoft е успял да направи най-големия обрат от времето на т. нар. „Rumble in the Jungle", известния боксов мач между Мохамед Али и Джордж Форман? И тогава, през далечната 1974 г. мачът бе спечелен от зашеметяващия и амортизиран Али за изненада на целия свят.

Елоп се погрижи с отдалечаването от остарялата морално мобилна операционна система на Nokia Symbian за най-голямото противоречие в историята на концерна, пише в свой анализ Wall Street Journal. Той не обърна внимание на напредъка на конкурента Android и предпочете неизпипания все още Windows Phone софтуер на Microsoft. Не малко анализатори сега са убедени, че Елоп е направил правилния избор. 

"Всеки стратег трябва да се запита дали не е по-добре сам да поеме по своя път и по този начин да се отдалечи малко от конкуренцията, или дали предпочита да влезе в директна конкуренция с Samsung и HTC," казва Бен Ууд, изследователски директор в CCS Insight. "Ако Nokia бе избрала втория вариант, щеше да бъде победена".

За пример Ууд взима производителя HTC. Компанията представи в началото на 2012 г. HTC One X – едно отлично устройство. И то се продаваше доста добре - в продължение на две седмици. "Тогава те сложиха главата си на дръвника и Samsung я отсече. Същото щеше да се случи с Nokia“.

Пийт Кънингам, главен анализатор в Canalys, е на същото мнение. „Ако те бяха скочили във влака Android, вече щяха да са мъртви. Windows Phone е единственият шанс на Nokia".

Има и още един пункт, по който анализаторите са единодушни: радикалното преструктуриране на Nokia, което бе стартирано от Елоп, бе наложително, колкото и брутално да е. Новият директор промени корпоративната култура и зададе курс към разпродажби.

Той съкрати Борда и отдели излишния бизнес - включително и собствената офис сграда. Седалището във Финландия бе продадено за 170 млн. евро и след това взето обратно под наем. 32 хиляди души трябваше засега да бъдат съкратени. Разходите за преструктуриране възлизат вече на повече от един милиард евро. Елоп не изключва по-нататъшните планове за намаляване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback