fallback

Трагичният край на един вундеркинд

Интернет активистът Аарон Суорц се самоуби, за да не влезе в затвора

08:44 | 15.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само няколко дни преди интернет активистът Аарон Суорц  да се обеси, бяха смазани и последните надежди на 26-годишния за сделка с националните правоприлагащи органи в САЩ.

Суорц е привърженик на свободния достъп до информация. Според обвинителния акт преди две години той е използвал компютърната мрежа в Масачузетския технологичен институт (MIT), за да свали от платена база данни почти пет милиона научни статии. Голяма част от интернет общността го наричаше "Робин Худ" на информационната епоха. От сайта JSTOR изразиха своята тъга и съболезнования за смъртта на младия хакер, подчертавайки неговите заслуги за интернет активността като цяло, както и общите ползи от неговите трудове през годините.

Властите обаче гледат на него по различен начин и го заплашиха с повече от три десетилетия зад решетките. Адвокатът на Суорц Елиът Питърс проучи през миналата есен възможността за юридическа сделка с прокурора Стивън Хейман. В интервю в неделя той заяви, че правителството настоява Шварц да се признае за виновен по всяка точка на обвинението. В допълнение властите настояват за изпълнение на пълната присъда от 35 години лишаване от свобода, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Питърс отново е говорил миналата сряда с прокурора, за да преговаря за компромис. Хейман обаче не е отстъпил и с един инч, твърди той.

След като става ясно, че правителството на САЩ няма да отстъпи, Суорц разбира ясно, че е изправен пред скъп и болезнен публичен процес, заявява приятелката му Тарен Стайнбрикнер-Кауфман в неделя. Обвинението вече е донесло големи финансови загуби за младия програмист. За защитата си той би трябвало да поеме големи дългове. Съвсем наскоро и  двама от неговите приятели са били призовани в съда. И двете - перспективата да му се налага да взема пари назаем, както и фактът, че приятелите му са призовани в съда, са натоварили Суорц тежко, казва приятелката му. Известно е, че той страда от депресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
fallback