fallback

Sony в трансформация

Акциите на японския концерн спаднаха до 32-годишно дъно, а следващата година ще е решаваща за бъдещето

09:33 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След рязък срив с 9% в четвъртък акциите на Sony се озоваха на 32-годишно дъно. Това подчертава отново пред какви проблеми е изправен новият изпълнителен директор на групата Кадзуо Хирай, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Сривът на курса и заплахата от понижаване на рейтинга до неинвестиционно ниво показват колко силно и бързо Хирай трябва да докаже, че започнатото от него преструктуриране и новите продуктови линии ще върнат старата слава на ветерана.

Проблемите на Sony в изстрадалия японски сектор на електроника са всичко друго, но не и необичайни. Отслабени от години на загуби, компаниите трябва да заздравят балнсите си, за да се справят с по-гъвкавите си конкуренти и да компенсират силната йена. В същото време Sony трябва да насърчи растежа, докато подразделението за потребителска електроника отчита стръмно спускане.

В сряда Sony обяви, че ще издаде конвертируеми облигации за 150 млрд. йени (1,45 млрд. евро). По-малко от седмица по-рано Moody's Investors Service намали рейтинга на Sony до последната възможна степен от инвестиционен клас. Това е второ понижение в рамките на един месец, а в допълнение Moody's даде на компанията негативна перспектива.

„Продължаващата негативна перспектива за рейтинга отразява мнението на Moody's, че без едно истинско преструктуриране нефинансовият бизнес на Sony в най-добрия случай ще излезе през следващите 12-18 месеца на нула, ако не остане нерентабилен“, пише агенцията в придружаващо обяснение.

За мениджмънта на Sony успешно издадените конвертируеми облигации са знак на доверие, че компанията за разлика от някои свои японски конкуренти може да получи капитал от пазара, твърди запознат със случващото се в концерна източник. В допълнение мениджмънтът намира цената на акциите за твърде ниска, което ще увеличи вероятността в крайна сметка облигациите да бъдат превърнати в акции.

Ако Sony не успее да повиши курса на акциите (и да насърчи конвертирането - бел. ред.), компанията ще трябва да изплати цялата емисия през 2017 г. Опасенията за разводняване на цената на акциите пък бе важна причина, поради която акцията в четвъртък поевтиня с близо 9% до 793 йени. По този начин от началото на годината акцията губи над 40 процента от стойността си, а под 800 йени цената на акциите е била за последен път през април 1980 г. 

Повечето от парите от кредита са необходими за инвестиции, които встъпилият в длъжност през април изпълнителен директор Хирай донесе със своята визия за преструктуриран концерн. Така например компанията придоби част от изпадналия в трудности производител на медицински устройства Olympus и купи разработчика на технологии за онлайн игри Gaikai. Sony също така увеличава производството в печелившия сектор за изображения за камери, които се използват в смартфони и таблети. В същото време компанията продаде бизнеса си с химически продукти и се оттегли от LCD джойнт венчъра със Sharp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
fallback