fallback

До кога ще падат акциите на Apple?

Въпреки моментната слабост, анализаторите не се съмняват в дългосрочния успех на компанията

09:34 | 10.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не, графиката за акциите не лъже - Apple потегли надолу. В понеделник акциите на производителя на iPhone и iPad се свиха на американската технологична борса Nasdaq с още два процента – и то при по-високи обеми на търговия от обичайното. Това е продължение на ценовата пързалка, която започна в средата на септември с публикуването на разочароващите данни за продажбите за iPhone 5, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През първите три дни след старта на продажбите на iPhone 5 Apple успя да продаде повече от пет милиона броя. Въпреки това много анализатори очакваха значително по-високи продажби. Техните скептични коментари предизвикаха слаба разпродажба на акции. Като цяло цената загуби повече от десет процента, откакто през септември достигна върха от 705,07 долара.

В понеделник акциите на Apple приключиха търговията със спад от 2,2 на сто, във вторник паднаха с още 0,36%, като най-ниската стойност, на която се търгуваха книжата, бе 623,55 долара, но все пак последва повишение до 635,85 долара.

Инвеститорите са притеснени преди всичко от слабото предлагане на новия iPhone. А съобщенията от този уикенд за подновяване на размириците във фабриките на Foxconn Technologies в Китай, където се произвежда устройството, подхраниха тези опасения.

Уилям Пауър, анализатор в R.W. Bair, наскоро е разговарял с продавачите в магазините на Apple, и на операторите AT&T, Verizon Communications и Sprint Nextel за iPhone 5. Той е установил, че както в собствените магазини на Apple, така и при мобилните оператори, има широк недостиг на устройството.

"Има разкази за клиенти, които сутрин отиват до магазина и купуват iPhone, но в магазините на Apple, в които се обадихме, ни казаха, че импулсните купувачите нямат никакъв шанс за iPhone 5 - независимо от местоположението и времето през деня ", казва Пауър. В най-добрия случай в слабо населените райони от време на време се случва магазин, който да има iPhone 5 в наличност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback