fallback

Интернет измамите намират плодородна почва в Китай

Стотици услуги предлагат изтриване или „коригиране“ на коментари в блогове и сайтове, което в страната е строго забранено

11:01 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Трима служители на Baidu са били арестувани и уволнени заради изтриване на коментари в мрежата. Снимка: Ройтерс

Китайският оператор на интернет търсачката Baidu е уволнил трима свои служители по обвинение в корупция. Въпреки че този персонал едва ли има голямо влияние върху бизнеса на концерна, случилото се показва интересна тенденция в "сивата" зона, в която работят много китайски интернет компании, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Говорител на Baidu потвърди, че трима служители на концерна са били арестувани през юли. Те са обвинени, че срещу получени пари са изтривали данни от сайта на търсачката - типичен случай на престъпност в драматично нарастващата интернет индустрия на Китай.

Според анализатори в страната има много фирми и физически лица, които са готови да плащат добри суми, за да изчезнат нежеланите коментари от уебсайтове и блогове, въпреки че в Китай това е забранено.

Новият бизнес - триене и коригиране на коментари

„Няма нито една, дори и голяма китайска интернет компания, която да може да избегне това напълно", каза Марк Наткин, управляващ директор на консултантската компания Marbridge Consulting. Все пак обаче е много трудно да се арестуват всички нарушители.

Който потърси в Китай чрез търсачки като Baidu услуги за изтриване в интернет, лесно ще получи стотици хиляди попадения. Една специална услуга, която изтрива отрицателни отзиви, обещава на своите клиенти, че те ще трябва да платят само след като спорният коментар вече е изчезнал. Друг доставчик иска между 35 и 45 юана - еквивалент на около 4,40 до 5,70 евро за промяна или изтриване на мнение.

И други китайски интернет компании си имат проблеми с работници и служители, които са въвлечени в подобни измами. Миналата година с дебели заглавия в пресата попадна китайската интернет компанията Alibaba, след като стотина нейни служители и повече от 2 300 онлайн търговци на дребно са участвали в съвместна "завера", като са публикували измамни оферти в мрежата. Оттогава Alibaba увеличи значително собствения си вътрешен контрол на качеството.

И при Baidu в миналото имаше подобен опит за измама, който обаче според говорителят на компанията не е бил толкова сериозен.

Политически коментари също са забранени

Само преди две седмици Китай проведе мащабна акция срещу интернет престъпленията, в която бяха арестувани цели 10 000 души. Полицията съобщи, че са разбити 600 криминални групи, предаде тогава BBC.

Акцията бе в унисон с последните действия на властта да ограничи разпространението на „слухове“ в китайските микроблогове. Министерството на обществената сигурност съобщи, че през юни и юли е изтрило 3,2 млн. съобщения с вредно съдържание, а 30 интернет доставчици са били глобени заради нелегални сайтове.

Според министерството количеството на нелегалното и злонамереното съдържание в интернет рязко е намалено, но все още има „случайни“ проявления.

Органите твърдят също, че последната акция е срещу интернет - порнографията и кражбата на лични данни, но критиците на властта описват операцията като поредния опит за цензура срещу опозицията и инакомислещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
fallback