fallback

Технологичният свят: IPO-то на Facebook бе успешно

По-важно е къде ще се стабилизира стойността на акцията след края на истерията, смята блогър

11:39 | 19.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Зукърбърг и служители на социалната мрежа празнуват IPO-то. Снимка: Ройтерс

Никой не чу очакваните фанфари при първичното публично предлагане на  Facebook. Онова, което се чу, бе традиционната камбана за старт на търговията, която бе ударена от основателя и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Въпреки че със своето  IPO от по 38 долара за акция Facebook не успя да направи супер старта, който се очакваше, американската технологична сцена е впечатлена и в единодушие твърди, че стартът е успешен.

„Публичният дебют на Facebook предизивка невероятно вълнение, но в крайна сметка имаше малко взривове", оценяват IPO-то блогърите на Wall Street Journal.

AllThingsD говори за един „ням удар“. Независимо от това IPO-то на Facebook се оценява като невероятно. Един голям скок в първия ден би означавал, че Facebook не се е оценила правилно. "Цената е правилна", пише блогър в AllThingsD. Така концернът ще е в състояние да получи най-голяма стойност от продадените акции. 

И Ник Айнхорн, анализатор от консултантската компания Renaissance Capital, оставя  положително заключение в блога на Wall Street Journal. „Не беше толкова вълнуващо, колкото можеше да бъде, но не мисля, че трябва да оценим това IPO като провал".

С номинална стойност от 38 долара акциите на Facebook са в горната част на ценовия диапазон от IPO-то (34-38 долара), което обаче не се възприема като положително от всички. Майкъл Мълъни, вицепрезидент на Trust Company в Бостън, е цитиран в технологичния блог Techcrunch да казва: „IPO-то е губещо“. Той е получил акции на цена, която му харесва, но според него номиналната стойност е несполучлива.

В Techcrunch друг блогър показва пътя пред Facebook: „В крайна сметка въпросът не е колко висока е цената в деня на откриването, а по-скоро къде стойността ще се стабилизира след няколко месеца - след като истерията постихне“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
fallback