fallback

Акциите на Apple губят блясъка си

За последните 5 дни концернът губи пазарна капитализация от 50 млрд. долара – повече от цялата стойност на Hewlett-Packard

13:26 | 17.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В понеделник акциите на Apple паднаха в Ню Йорк за пети пореден ден. Сега нарастват опасенията, че производителят на iPad и iPod може да се срине още по-надолу. Днес курсът на Apple е с 9,9% под рекордната си стойност за всички времена от 644 долара, постигната на 10-и април. Вчера акциите на концерна паднаха на Nasdaq с 25,10 долара до 580,13 долара за акция.

Така за последните пет дни Apple губи пазарна капитализация от 50 млрд. долара – повече от цялата стойност на Hewlett-Packard, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Спадът на книжата обаче показва колко голямо е влиянието на акциите на Apple на пазарите. От началото на годината акциите поскъпват с 43%, като повишиха стойността на компанията през миналата седмица до над 600 млрд. долара. В понеделник вечерта от тях останаха „едва 541 млрд. долара“.

Apple е най-скъпата акция както на Nasdaq Composite Index, така и на Standard & Poor's 500. Както се движи Apple, така се движат в голяма степен и индексите. През последните месеци ефектът беше изцяло положителен. Само Apple е допринесъл за възхода на Nasdaq с 383 пункта, смятат от Birinyi Associates. Технологичният индекс Nasdaq надмина с ръста си от 15% и Dow Jones Industrial Average, който отчита нарастване от само 5,8%. Разбира се, Apple участва в индекса на сините чипове. S&P 500 пък спечели за същото време 8,9%.

В понеделник Nasdaq Composite падна с 0,8%. Делът на Apple в този спад е две трети. S&P 500 падна с 0,05%. Без Apple той би се покачил с 0,14%, казва Хауърд Силвърблат, анализатор в S&P Indices. Толкова негативно влиянието на Apple върху индексите не е било никога досега. Dow от друга страна нарасна, не без помощта на сините чипове, като Exxon Mobil и Procter & Gamble, с 0,6%.

Акциите на Apple така или иначе се търгуват интензивно. Но през миналата седмица активността се увеличава още повече. Много трейдъри и анализатори в момента търсят причините за забавянето на растежа, докато на други места настроението на фондовите пазари е положително. 24 от 30 компании, включени в Dow, в понеделник отчетоха ръст. Някои наблюдатели отдават спада на слухове за пускането на по-евтин iPad, други го възприемат като балансирано движение на бързото нарастване през последните месеци.

Но въпросът сега е дали това би могло да бъде само началото на по-стръмно падане. „Много хора започват да си задават основателни въпроси за Apple", каза Майкъл Фар, главен портфолио мениджър във Farr, Miller & Washington. „Това е добра компания, но отдавна не отчиташе спад на акциите".

Други инвеститори са оптимисти, че скоро Apple ще се върне към ръста. „Всички живи същества, дори и Apple, трябва понякога да вземат почивка и да поемат дъх", каза Рик Бенсиньор от Merlin Securities. От март 2009 г., насам стойността на компанията се е увеличила шесткратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
fallback