fallback

Правилен ход ли е решението на Apple да плати дивидент?

Компанията е на път да влезе в патентна война, а същевременно намалява "армията си", коментира технологичен анализатор

13:42 | 22.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В съобщението, което Apple изпрати в нощта на понеделник, по изключение не ставаше дума за нов продукт. Но то се зарадва веднага на голямо внимание предвид бързо планираната пресконференция. Директорът на Apple Тим Кук искаше да даде дългоочаквания отговор на въпроса какво ще прави концернът с огромните парични резерви.

Почти 100 млрд. долара натрупа концернът през последните години благодарение на множеството си хит продукти, като например iPhone или iPad. Парите може се превърнат и в тежест. Анализаторите и инвеститорите настояват планината с кеш да бъде понамалена. Преди началото на конференцията те дадоха много идеи как да бъде направено това.

Спекулираше се за собствен мобилен оператор, както и за преместване на производството в родината. Обсъждано бе дори и създаването на банка на Apple. Решението обаче беше доста по-банално. От юли технологичният концерн ще плати на своите инвеститори дивидент. За първи път от 1995 г. насам.

„Имахме останали пари и си помислихме, че е правилно да ги споделим с нашите инвеститори", заяви директорът на Apple по време на конференцията в понеделник. Концернът отваря по този начин акциите си и към нови инвеститори, които могат да придобиват в портфолиото си само ценни книжа, които плащат дивиденти. Освен това Apple ще започне през септември мащабна програма за обратно изкупуване на свои акции на стойност до 10 млрд. долара. Като цяло, по този начин паричните резерви се свиват до около 45 млрд. долара.

Изплащането на дивидент обаче няма да реши проблемите

Мнозина анализатори са разочаровани от решението. Защото то няма да доведе в действителност до облекчение. Смята се, че през следващите четири тримесечия Apple ще набере 75-80 млрд. долара свеж капитал и така отново ще попълни касата си.

Наблюдаващите отрасъла настояват за по-големи придобивания, за да се използват паричните резерви и да се подсигурят бъдещите двуцифрени темпове на растеж от миналото. За поглъщане се предлагат видео услугата Netflix, както и затрудненият производител на смартфони Research in Motion, или услугата за кратки съобщения Twitter. Дори и T-Mobile можело да бъде подходяща за покупка.

Apple обаче се намира пред дилема. „Продуктовата линия е тясно свързана“ казва IT експертът Кевин Деде от консултантската фирма Brigantine Advisors в Калифорния, цитиран от Financial Times. Придобиването на голяма технологична компани ще разводни според него портфейла и ще създаде големи главоболия на компанията в дългосрочен план.

Междувременно, появилите се спекулации за придобиване на интернет пионера Yahoo!, или дори на японския електронен гигант Sony, биха могли да се финансират от Apple, но биха унищожили внимателно изградената корпоративна култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback