fallback

Уеб икономиката в Г-20 ще се удвои до 2016 г.

След 4 години близо половината от населението на света ще ползва интернет, смятат анализаторите от Boston Consulting Group

16:40 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на интернет икономиката в страните от Г-20 почти ще се удвои до 2016 г., показва доклад на Boston Consulting Group. Очаква се тя да нарасне от 2,3 трлн. долара до 4,2 трлн. долара, като според анализаторите това ще се случи благодарение на бързото разпространение на мобилния интернет достъп, предаде BBC.

Проучването, поръчано от интернет гиганта Google, предвижда, че в рамките на четири години 3 млрд. души ще използват интернет, което е близо 50% от населението на света. Изследването показва, че Великобритания е една от най-напредналите икономики за електронна търговия. Сега всяка година около 200 млн. души влизат в онлайн търговията. Традиционният интернет достъп чрез настолни компютри остава на заден план.

Бързият спад на цената на смартфоните означава, че до 2016 г. около 80% от всички интернет потребители ще имат достъп до интернет чрез мобилен телефон. Въпреки че тези цифри са впечатляващи, те все още не отразяват глобалната икономика. През 2010 г. интернет икономиката в групата на Г-20, която съставя водещите нации, е на стойност 2,3 трлн. долара - повече, отколкото икономиките на Италия или Бразилия, но е едва 4,1% от общия размер на всички икономики на Г-20.

„Новият“ интернет

Достъпът до мрежата вече няма да е лукс, смятат изследователите. По-голямата част от потребителите в интернет ще живеят в развиващите се пазари. До четири години Китай се очаква да бъде дом на 800 млн. души, които използват онлайн пространството, или иначе казано повече отколкото тези в САЩ, Индия, Франция, Германия и Великобритания взети заедно. Над 80% от всички интернет потребители ще имат достъп до мрежата от мобилен телефон. Мрежата ще стане още по-социална и ще позволи близък контакт между потребители и компании. 

Тази тенденция ще бъде съчетана с друга огромна промяна в технологиите и в естеството на това как ще се ръководи бизнеса. Ще станем свидетели на възход на всички видове устройства със сензори, които ще бъдат свързани с интернет, пише BBC. Технологичният гигант IBM смята, че до 2015 г. един трилион устройства, ще бъдат свързани с интернет. Изследователите предричат, че всяко домакинство вече проучва в интернет продукти на стойност около 3000 долара, преди да ги купи в традиционните магазини. Бизнесът ще трябва да адаптира хората, процесите и структурите си към цифровата икономика.

И победителите са...

Експертът Пол Жиленберг смята, че предприемачите, които изграждат цифров бизнес, се представят по-добре от съперниците си, които не приемат уеб икономиката. Въпреки това, изследването не успява да улови баланса на заетостта между новите, по-ефективни цифрови компании и стария стил бизнес.

"Разбирането на икономическия потенциал на интернет трябва да бъде спешен приоритет за лидерите", смята Патрик Пичете, главен финансов директор на Google.

Въпреки това, изследването показва, че Google няма да бъде единственият победител в новата среда. Учените определят няколко интернет екосистеми, които ще привлекат най-много потребители. Сред тях са Amazon, Apple, Facebook, Google, Baidu и Tencent в Китай и Yandex в Русия.

Един от проблемите в изследването на BCG е очевидно, че е трудно да се определи какво всъщност е част от цифровата икономика.

„Скоро да говорим за „интернет икономика“ ще бъде също толкова комично, колкото да говорим за „икономика на електричеството“, смятат изследователите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 04.09.22 г.
fallback