fallback

Очаква се през 2016 г. да бъдат продадени 1 млрд. смартфона

Според анализатори разрастването на пазара ще стане благодарение на смартфоните от по-нисък клас, чиито цени са под 150 долара

16:37 | 22.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Смартфоните ще заемат все по-голяма част от ежедневието ни. Снимка: Ройтерс

Не трябва да си пазарен анализатор, за да предскажеш на смартфоните бляскаво бъдеще. И все пак е интересно да предсказваш с конкретни числа. Точно такива ни дава британската анализаторска компания Juniper Research.

Според нея продажбите на смартфони ще достигнат 1 млрд. броя през 2016 г. За сравнение, през 2010 г. продадените смартфони са 302 млн., което означава, че през 2016 г. увеличението спрямо 2010 г. ще е 231%.

От агенцията очакват разрастването на пазара да стане благодарение на смартфоните от по-нисък клас, чиито цени са под 150 долара.

След пет години техният дял ще достигне над една трета от целия пазар на смартфони, смятат британците. По този начин производителите ще могат да привлекат и потребителите от развиващите се страни, които не могат да си позволят по-скъпи телефони.

Даниъл Ашдълн, автор на изследването, смята, че от този тренд ще спечели софтуерът с отворен код Android. През първото тримесечие на 2011 г. Android е имал пазарен дял от 36%.

В проучването на британците пише още, че смартфоните от среден и висок клас ще продължават да се сдобиват с нови технологии и функции като NFC (технология за комуникация в близък обсег, която позволява извършването на плащания директно през телефоните си посредством екипирани с NFC функция касови апарати), 3D и биометрични възможности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 22.07.11 г.
fallback