fallback

NASDAQ е близо до 10-годишен връх и изглежда има още потенциал

Технологичните компании са печеливши, а пазарните им оценки - разумни, смятат анализатори

19:29 | 21.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Щатският индекс NASDAQ приключи миналата седмица само с 25 пункта под най-високата си стойност за последното десетилетие, напомняйки на инвеститорите за време, което много от тях биха искали да забравят – спукването на дотком балона.

Индексът затвори на ниво от 2834 пункта – ръст от 25% за последната година, но все още много далеч от историческия си връх (5049), достигнат през март 2000, пише CNBC.

Днес технологичните акции отново са на гребена на вълната. Facebook, която дори още не е публична, се оценява на около 50 млрд. долара, а Demand Media поскъпна с 33% в деня на пубичното си предлагане през миналия месец.

Трябва ли инвеститорите да се притесняват от нов балон? Не особено, защото нещата сега са различни. Технологичните компании са печеливши и може би са оценени коректно от пазара.

„Непрекъснато се прави сравнение с отпреди 10 години“, казва Бари Милс, мениджър на Dreyfus Technology Growth fund. “Сегашните бизнес модели са реални, както приходите и постъпленията“, посочва той.

През декември 1999 година компаниите от NASDAQ имаха доход от 39,28 долара на акция (с отчитане на потенциалния „разводняващ“ ефект от конвертирането на други инструменти в акции) и P/E от 103,6 пъти, докато в момента P/E коефициентът на индекса е 22,11 при доход от 127,64 на акция.

Икономическото възстановяване в САЩ е една от причините за големите печалби на технологичните компании. Бизнесът отлагаше инвестициите си в технологии по време на рецесията и сега наваксва.

Друга причина е растежът извън страната. Половината от печалбата на технологичните компании от индекса S&P 500 идват извън Северна Америка, посочва Бил Стоун, главен инвестиционен стратег в PNC Asset Management.

Китай в момента е вторият по големина пазар за персонални компютри в света, а потребителите в развиващите се икономики показват силно търсене на смартфони.

Технологичните компании от S&P 500, които са добър индикатор за NASDAQ, са поскъпнали с 8,4% от началото на годината – с 2 пункта повече от самия S&P 500. През миналата година технологичните компании донесоха 10% след дивиденти спрямо 15% за S&P 500.

Технологичните акции като цяло може би се представят по-добре, отколкото индексите показват. Това е така, защото големите компании (с изключение на Apple), които преди 10 години бяха многообещаващи, сега са в зрял стадий на развитие и акциите им загубиха скорост.

„Microsoft, Yahoo, Google и подобните им не се развиват с темповете, с които го правеха“, отбелязва Майкъл Сансотера, мениджър на RidgeWorth Large Cap Growth fund.

По-големите компании имат по-голямо тегло в NASDAQ от по-малките. Тежестта на Microsoft в индекса например е 5,6%. Акциите на компанията поевтиняха със 6,6% през последната година.

Един въпрос, който вълнува всички инвеститори, който са се опарвали от пазарни балони, е дали вече не е твърде късно да се включат.

Коефициентите не показват това. Технологичните акции от S&P 500 имат P/E от 13,3 – само с 0,3 над това на широкия пазар. Освен това те са по-евтини спрямо година назад, когато това съотношение бе 15,4.

При тези разумни нива изглежда, че е трудно да се направи грешка, като тази, която направиха онези, които купуваха технологични акции през 2001 при P/E от 128 пъти.

„Все още намирам много стойностни малки акции“, споделя Самюъл Дедио, мениджър на Artio U.S. Smallcap fund. „Изглежда, че има още доста потенциал в тях“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback