fallback

Защо Apple няма да купи Facebook?

Бизнес философията на Apple е да придобива малки компании, които могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващи проекти, коментират анализатори

22:07 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

След като Apple обяви миналия понеделник, че държи 51 млрд. долара в кеш и други високо ликвидни активи – сума почти два пъти по-голяма в сравнение с 2008 г. - в медиите се появиха редица спекулации, за това какво точно шефът на Apple Стив Джобс възнамерява да прави с тези пари.

Apple няма да купи нито Facebook, нито Disney, Yahoo, Adobe, Tivo, Netflix, EA или което и да е от другите големи имена в сектора, пише пазарният анализатор Филип Елмър-ДеВит в коментар за Fortune.

Бяха изказани редица предположения защо Apple не изплаща дивиденти, във връзка с думите на Джобс: „Предпочитаме да пазим барута си сух“ за тези „една или две стратегически възможности на които може да се натъкнем“.

New York Times публикува списък с имена с възможни цели за придобиване от страна на Apple, включващ Netflix, Electronic Arts и Facebook, докато Tech Trader Daily предложи Adobe, Yahoo, Sirius XM, TiVo, SanDisk и Disney.

Според ДеВит за подобни придобивания не може да става и дума. Под „стратегически възможности“ Джобс няма задължително предвид сливане или придобиване. Apple може да иска да построи нещо – например друга гигантска сървърна ферма, каквато компанията ще открие скоро в Северна Калифорния, коментира той.

Ако Джобс иска да купи компания, това със сигурност няма да е Facebook, посочва ДеВит.

В края на миналата седмица Facebook беше принудена да направи официално изявление, с което да разсее слуховете, че Apple се готви да вложи голяма сума в компанията създадена около едноименната социална мрежа.

Компании управляващи социални мрежи и нямащи никакъв опит в създаването на технологични продукти не са от типа бизнеси, които Apple обикновено купува.

„Бизнес философията на Apple е да придобива малки компании, които могат лесно да бъдат интегрирани в съществуващи проекти“, казва Арик Хеселдал от BusinessWeek. От 1997 г. корпорацията на Джобс е придобила 24 бизнеса, най-големият от които, за малко над 400 млн. долара през 1997 г. - сделка, при която Джобс става изпълнителен директор на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
fallback