fallback

Страховете за бъдещето на 3D киното набират сила

Макар Avatar да бе провъзгласен за спасител на сектора, 3D киното не може да постигне така желаната рентабилност

12:15 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Филмът на Джеймс Камерън Avatar бе обявен за спасител на 3D киното заради рекордните приходи от 2,73 млрд. долара, но това сякаш се оказа прибързано. Опасенията, че този сегмент не е достатъчно рентабилен отново набраха сила и поставят под въпрос неговото бъдеще, се казва в анализ на Financial Times.

През тази година няколко 3D филма огласиха бокс-офис класациите, но други остават доста назад в резултатите си. В първата категория попаднаха Алиса в страната на чудесата и Сблъсъкът на титаните, а на другия полюс се оказаха филми като Котки и Кучета и В ритъма на танца.

Холивуд обича триизмерните филми, тъй като зрителите плащат по-скъпи билети за тях. За момента обаче разликата в цените на билетите и често триизмерните прожекции са с 50% по-скъпи от традиционните филми. Това поражда съмнения доколко устойчив ще се окаже интересът на зрителите към тях.

„Филмовите студия и кината слагат прекалено висока цена на билетите за триизмерни филми, а в момента има доста такива продукции. Все по-често двуизмерни филми се конвертират в триизмерни, без да се обръща внимание на качеството“, посочва Ричард Грийнфилт от BTIG Research.

В САЩ билетите за Котки и кучета са с 50% по-високи от билетите за Генезис на Кристофър Нолан. Първият филм попадна под сериозни критики, докато вторият събира овациите на публиката. На този фон е доста разочароваща новината, че Котки и кучета е сниман в стандартен формат, след което просто е конвертиран за 3D.

Това прави създаването му доста по-евтино от това на Генезис, а билетите са двойно по-скъпи.

„Защо пускането на триизмерен филм и раздаването на триизмерни очила трябва да водят до по-скъпи билети“, оита Грийнфилд. Подобни въпроси се задават и от други анализатори, което заплашва сегмента с тежки времена. Освен ако към триизмерното кино не започне да се подхожда по-отговорно и не се влагат сериозни усилия в производството на такива филми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
fallback