fallback

Защо всички мразят Microsoft?

Microsoft изостава чувствително в разработката на таблети и смартфони, но според анализаторите, това няма да се отрази чувствително на акциите на компанията засега

17:15 | 12.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Акциите на софтуерния гигант Microsoft са загубили 19% от началото на годината - представяне, което е по-лошо от това на сектора като цяло. От основните конкуренти на компанията единствено Hewlett-Packard и Google имат по-лош резултат, но половината от спада при HP беше генериран след скандала около бившия изпълнителен директор на компанията Марк Хърд.

„Всичко е много просто, Microsoft е изцяло свързан с пазара на PC-та“, казва Юн Ким анализатор от Gleacher & Co. „Причината акциите на компанията да не се представят добре са очакванията продажбите на PC-та да се забавят, както и това, че инвеститорите не са щастливи от стратегията на Microsoft в условията на пост-PC епохата”, допълва той, цитиран от CNNMoney.

Въпреки това има някои много добри причини да харесваме не особено популярните акции на компанията: Продажбите на PC-та все пак са по-добри, отколкото се очакваше, ефектът от iPad не е толкова унищожителен, колкото изглежда на пръв поглед и акциите на Microsoft всъщност са неприлично евтини, коментира изданието. 

В краткосрочен план компанията разчита най-много на предстоящата подмяна на стари PC-та в множество корпорации – операция, която според анализатори ще бъде изключително мащабна. Комбинацията от обругания Windows Vista и рецесията накара много IT отдели да максимизират живота на старите си компютри. В светлината на сравнително позитивните отзиви за Windows 7 и подобряващия се икономически климат анализаторите очакват повечето бизнеси да закупят нови компютри през следващите 12 до 18 месеца.

Това означава добри продажби на Windows 7 и Office 2010 за Microsoft. Windows и Office носят приблизително две трети от приходите и печалбата на компанията. При това корпоративните лицензи за продуктите на Microsoft обикновено са два пъти по-скъпи от тези за обикновените потребители.

Microsoft изостава чувствително в разработката на таблети и смартфони, но според анализаторите, това няма да се отрази чувствително на акциите на компанията засега.

Ако Microsoft не успее да излезе на пазара с конкурентен Windows 7 таблет, каквито са обявените планове, ефектът на iPad ще се усети по-силно на пазара на нетбуци, който беше най-бързо разрастващият се сегмент в сектора и добър източник на приходи от Windows.

Така че струва ли си да се купуват акции на Microsoft? Всичко зависи от това, за какъв период инвеститорите искат да закупят акциите. В краткосрочен план нещата определено изглеждат добре за компанията, но ако пазарът се развие според очакванията, след 3 до 5 години PC-тата ще бъдат изместени почти напълно от таблети и смартфони и Microsoft ще трябва отново да се доказва, коментират анализатори.

„Доверието ни в Microsoft е за следващите 12 до 24 месеца“, казва Грег Московиц анализатор на Cowen & Co. „Когато разглеждаме 3- до 5-годишен период, най-малкото поради мащабите на промяната и несигурността в IT сектора, е много трудно да препоръчаме купуване и задържане на акции на Microsoft”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 10.09.22 г.
fallback