fallback

Опасната игра на Google – ще последва ли провал?

Шефът на компанията обяви, че придобиванията са се увеличили двойно спрямо прогнозите, което създава рискове

08:09 | 12.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид обяви, че компанията извършва придобивания „два пъти по-бързо, отколкото се е очаквало, и се предвижда запазване на този темп”. Това поражда значителни рискове за гиганта, се казва в анализ на Marketwatch.

„Има много възможности. Можем да си позволим много придобивания. Намираме се в режим на дългосрочно инвестиране”, посочва Шмид в интервю за Bloomberg.

При всички положения Google разполага с толкова много пари в кеш, че може да си позволи множество придобивания. Не това обаче е проблемът. Той се състои в темпа на растеж, който може да се окаже твърде бърз и да се получи така, че компанията да стане жертва на собствените си амбиции.

По-опасно обаче е това, че прекомерното разрастване може да доведе до намеса на американското правителство. Това няма да е прецедент, тъй като вече се е случвало – с компанията на Бил Гейтс Microsoft.

Историята на Microsoft прилича много на това, което в момента се случва с Google. В края на 20-ти век компанията се развиваше толкова бързо, че мнозина си помислиха, че тя ще успее да преодолее Първия закон на Wall Street за гравитацията: това, което отива нагоре, трябва някога и да падне.

Microsoft се превърна в основа на много учебници и учебни програми, всяко хлапе с калкулатор искаше да работи там, се казва в анализа. Бил Гейтс бе провъзгласен за гений и точно когато всичко изглеждаше идеално, се намеси правителството.

То започна да руши монопола на Microsoft и скоро компанията се превърна в нещо различно. Сега тази опасност тегне над Google, предупреждават от Marketwatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
fallback