fallback

Facebook губи приятели заради проблеми със защитата на личните данни

Пропуск в сигурността направи личните разговори във Facebook обществено достояние

14:19 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на потребителите, които обмислят да закрият своя профил във Facebook, е скочил през изминалата седмица заради противоречията около подхода на социалната мрежа към защитата на личните данни.

Според данни на най-голямата търсачка в света Google направените от интернет потребителите по целия свят запитвания с фразата "изтриване на профил във Facebook" са нараснали двойно до рекордно висока стойност през миналата седмица. Повечето от тези запитвания са дошли от САЩ, пише Financial Times.

Критиките и негативните публикации срещу социалната мрежа относно начина, по който подхожда към личните данни на своите потребители, ескалираха през миналата седмица и накараха няколко известни блогъри да премахнат своите регистрации в сайта за постоянно.

От Facebook са отказали да разкрият колко хора са изтрили своите акаунти, като вместо това посочват, че през последния месец активната потребителска база на уебсайта се е увеличила с повече от 10 млн. до над 400 млн. души.

През изминалата седмица представители на Европейската комисия, отговарящи за защитата на личните данни, изпратиха писмо до Facebook, в което обявиха промените в настройките за поверителност от декември миналата година за "неприемливи".

Американските сенатори ще подложат социалната мрежа на по-внимателно наблюдение по същите причини.

Facebook трябваше да изключи своята чат функция през миналата седмица, след като пропуск в сигурността  на сайта позволи на потребителите да видят личните разговори на своите приятели.

Социалната мрежа привлече допълнително внимание и заради съобщението, публикувано от нейния основател Марк Цукерберг, в отговор на нападките от негови състуденти от Харвард, които го обвиниха в злоупотреба с личните им данни.

От Facebook се защитават с аргумента, че видимата сложност на новите настройки за поверителност всъщност дава на потребителите допълнителен контрол над личните им данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
fallback