fallback

Google ще продава дигитални книги от средата на годината

Компанията ще позволи книгите в новата книжарница да се четат на каквото и да е устройство, включително на конкурентни таблети

11:05 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

От средата на годината Google стартира продажбата на дигитални книги през интернет книжарница, съобщава CNNMoney.

Решението на Google, което беше обявено миналия месец, предвещава ожесточена битка за пазара на електронни книги между Kindle store на Amazon.com, Nook e-reader на Barnes & Noble и iBookstore, който Apple стартира за своя iPad.

През април Google обяви, че си партнира с тайванската HTC за разработването на свой таблет, който да се изправи срещу iPad, и представянето на дигитална книжарница може да помогне за продажбите на новото устройство. С новата си услуга, наречена Google Editions, обаче компанията се цели към далеч по-широка потребителска аудитория.

За разлика от останалите компании в сектора, Google ще позволи книгите в новата книжарница да се четат на каквото и да е устройство, включително на таблетите на своите конкуренти.

Amazon.com принуждава издателите да публикуват книги само в специален Kindle формат, така че потребителите трябва да имат Kindle или инсталирано Kindle приложение на своя компютър, за да могат да използват библиотеката на Amazon. Apple. от своя страна. е възприел така наречения Epub стандарт, но книгите са заключени и могат да се четат само на Apple устройства или чрез Apple софтуер.

От друга страна. Google Editions няма да позволява на потребителите да свалят книгите. Вместо това изданията ще бъдат достъпни на интернет страница и по този начин таксите за лиценз ще останат ниски, въпреки че по информация на New Yorker Google ще остави издателите сами да определят цените.

Засега компанията предлага свободно голям брой заглавия чрез своята услуга Google Books. Групата обяви, че планира да предложи тези книги също в Epub стандарт.

В момента Google води съдебно дело, спечелването на което би позволило на компанията да разпространява милиони книги, които вече не се издават. Google е постигнала споразумение с някои автори и издатели, но среща съпротива от други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 03.09.22 г.
fallback