fallback

Apple нанесе поредния си тежък удар срещу Flash

Стив Джобс заяви, че софтуерът на Adobe има „съществени технически недостатъци“ и е неподходящ за мобилни устройства

15:26 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичният гигант Apple нанесе поредния си тежък удар срещу софтуера на Adobe - Flash, с което разривът между двете ключови за Силициевата долина компании се увеличи още повече, предаде Bloomberg.

В необичайно за неговия стил отворено писмо главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс заяви, че софтуерът на Adobe има „съществени технически недостатъци“, което го прави неподходящ за смартфона iPhone и за таблетния компютър на Apple – iPad.

За да аргументира решението на Apple да не допусне Flash до своите мобилни устройства, Стив Джобс очертава в своето писмо шест причини, които го правят неподходящ за мобилни устройства. Според него на този етап двете компании имат твърде малко общи пресечни точки.

Според анализатори решението на Apple да изключи Flash от iPad и iPhone отразява стремежа й да контролира начина, по който се създават игрите и приложенията за мобилните устройства, които ще стават все по-широко разпространени. По този начин Apple ще може да привлече разработчиците на своя страна и те ще работят за развитието и популяризирането на нейните продукти.

Като принуждава програмистите да използват други технологии, Apple може да застраши хегемонията на Flash, който се използва в 75% от онлайн видеото.

През този месец Apple въведе нови правила, които принуждават програмистите да създават програми директно за операционната система на iPhone, вместо да си служат с посреднически софтуер, каквито са например продуктите на Adobe.

Това може да направи софтуера на Adobe по-малко популярен сред разработчиците, които не могат да си позволят да пренебрегнат популярните сред потребителите продукти на Apple.

В своето писмо Стив Джобс пише, че HTML5 стандартът, който е алтернативата на Flash, използвана от Apple, представлява напълно отворена технология, с която може да се създава анимация, графика, онлайн видео и аудио, без да се инсталират допълнителни приложения, както е с Flash.

Adobe отговори на критиките на Стив Джобс, като заяви, че има причина Flash да стане една от най-разпространените технологии на планетата и обвини Apple, че със своето решение да блокира Flash в своите продукти ще ограничи правото на избор на разработчиците и потребителите.

Акциите на Apple поскъпват с 0,5% до 268,64 долара по време на днешната електронна търговия на борсата Nasdaq, а тези на Adobe добавят 0,1% към цената си до 34,96 долара за акция. Пазарната капитализация на двете компании е нараснала съответно със 117% и 32% за последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 30.08.22 г.
fallback