fallback

Пиратски iPad се появи на пазара в Китай

Китайският "iPad" се продава за 410 долара и има инсталиран пиратски Windows

11:16 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пиратски версии на новия iPad на Apple се появиха в търговската мрежа в Китай само три седмици след световната премиера на таблета, съобщава CNBC. Неотдавна Apple отложи представянето на iPad на международния пазар, след като неочаквано високото търсене в САЩ надхвърли производствените възможности на Apple.

Все пак китайските потребители няма защо да се притесняват. В южнокитайската провинция Шенжен близо до границата с Хонконг може да се намери всичко, от „официално“ пакетирани версии на новия Windows 7 на Microsoft за два долара, до пълна гама от продуктите на Apple – iPhone, MacBook и дори MacBook Air.

Китайският "iPad" се продава за 2 800 юана (410 долара) и има инсталирана операционна система Windows, разбира се също пиратска. За сравнение, цената на оригинален iPad в САЩ в зависимост от конфигурацията се движи между 499 и 699 долара.

„Това е едва първата версия. Въпреки че формата не е съвсем същата, приликата с iPad е доста добра, така че не мисля, че това ще повлияе на продажбите ни“, кантонийски продавач обяснява пред репортер на CNBC малко по-правоъгълната форма на китайския модел. По думите на продавача производството на подходящи части за толкова кратък период от време е било трудно.

Неочаквано високото търсене за десетинчовия таблет, на който може да се четат книги, да се гледат филми или да се сърфира в интернет, принуди Apple да отложи световната премиера на устройството за месец май. Само за първата седмица от стартирането на продажбите в САЩ са продадени 500 000 бройки.

Китайски „iPad” може да си поръчате и в интернет на портала Taobao и, според рекламата на продукта, той има дори по-добри характеристики от оригиналния iPad.

Според пазарни анализатори продажбите на iPad на китайския пазар ще са високи поради нарастващия брой на потребители с добри финансови възможности. „Китай е пазар, който може да клонира всичко, така че появата на „местен iPad” не ме учудва“, коментира Едуард Ю, изпълнителен директор на базираната в Пекин Analysys International.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
fallback