fallback

Отчетът на Nokia разочарова, обясненията около него – също

Компанията отчита ръст на печалбата, но ще сваля цени заради острата борба с Apple и Research in Motion

14:01 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на мобилни телефони в света – финландската компания Nokia, отчете печалба от 349 млн. евро за първото тримесечие, или 9 евроцента на акция. Макар ръстът на печалбата да е значителен спрямо постигнатите за същия период на миналата година 122 млн. евро и 3 цента на акция, резултатите се оказаха под очакванията на пазара.

На коригирана база, без да се включват еднократни ефекти, печалбата е в размер на 14 цента на акция спрямо 10 цента за миналата година. Продажбите на компанията пък бележат ръст от 3 на сто до 9,52 млрд. долара.

Прогнозите на пазара бяха за сходна печалба, но по-високи продажби в размер на 9,69 млрд. евро, пише Market Watch.

Разочарованието идва от спада на продажбите с 21 на сто на тримесечна база и от съобщението, че Nokia планира намаляване на цените на доста от моделите си. Очаква се редукциите да достигнат до 10% при някои модели.

Като причина за това от компанията изтъкват тежката конкурентна война при високия клас мобилни апарати, където се води битка с Apple и Research in Motion.

Незадоволителни се оказаха и очакванията на Nokia за настоящото тримесечие, когато се очакват продажбите на мобилни устройства и услуги да възлязат на 6,7 до 7,2 млрд. евро. За първото тримесечие на годината тези продажби са в размер на 6,66 млрд. евро.

Друга негативна новина е отлагането на обновяването на софтуерната система Symbian, която е ключов момент от борбата за пазарен дял във високия клас телефони, предава Ройтерс. За момента тази информация не е потвърдена, но се очаква обновяването на софтуера да стана през втората половина на годината.

След отчета акциите на Nokia потънаха с 6 на сто, но постепенно загубите бяха ограничени до 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
fallback