fallback

Печалбата на АТ&Т пада с 20% заради реформите на Обама

Големи разходи заради здравната реформа влошават резултатите, но основният бизнес се развива стабилно

17:49 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската телекомуникационна компания АТ&Т обяви спад на печалбата си от 20 на сто, което бе обяснено с извънредни разходи, свързани със здравната реформа в САЩ. Въпреки това обаче от компанията посочват, че представянето на основния бизнес – безжичните технологии, остава стабилно.

АТ&Т е вторият по големина мобилен оператор в САЩ, като през първото тримесечие на годината компанията е набрала 1,9 млн. абонати. Голяма част от това се дължи на ексклузивните права за продажба и обслужване на моделите iPhone на Apple.

Печалбата на компанията за първото тримесечие е в размер на 2,5 млрд. долара при положителен финансов резултат в размер на 3,1 млрд. долара преди година. Приходите нарастват с 0,3 на сто до 30,65 млрд. долара, а разходите – с 0,8 на сто до 24,64 млрд. долара, предава Ройтерс.

Ако не се отчита еднократен негативен ефект от 1 млрд. долара, печалбата на акция е щяла да бъде 59 цента. Предварителните очаквания на анализаторите пък бяха за печалба от 54 цента на акция при приходи от 30,76 млрд. долара.

След отчета на компанията нейните акции поевтиняват с 1,5 на сто на борсата в Ню Йорк.

Резултатите от мобилна дейност на АТ&Т бележат ръст от 8,2 на сто до 13,89 млрд. долара. Това се дължи на нарастването на абонатите, които вече са 87 млн. души. Повече има само Verizon – 91 млн. абонати.

През първото тримесечие на годината активациите на iPhone са общо 2,7 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 26.08.22 г.
fallback