fallback

Google разкри кои правителства искат данни за интернет потребители

Google и Youtube са получили над 10 хил. запитвания за лични данни на потребители през втората половина на 2009

15:06 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интернет компанията Google разкри кои правителства имат намерение да цензурират някои от нейните услуги или искат от нея да им предостави лични данни на онлайн потребители.

Google публикува списък с държавите, от които е получил най-много запитвания да премахне някаква информация от своите сайтове или да им предостави лични данни на потребител във връзка с криминални разследвания, които се вoдят срещу тях.

Данните от направеното проучване обхващат втората половина на миналата година, предаде Financial Times. За този период Google и Youtube са получили над 10 хил. запитвания за лични данни на интернет потребители от различни правителствени агенции по целия свят.

Бразилия оглавява и двата списъка, като в челната тройка влизат още САЩ и Индия. Правителствата на Германия и Великобритания пък се оказват най-активни в Европа.

Страни, които най-често се свързват с цензура в интернет, както е Китай, не фигурират в списъка, защото анализът на Google изключва държави, които блокират онлайн съдържание.

Китайското правителство третира цензурата на информация като необходима за опазването на своята държавна тайна.

Защитници на личните данни и свободата в интернет приветстваха хода на Google и приканиха други интернет компании да последват нейното решение, което идва месец, след като Google премести своята дейност от Китай в Хонконг, за да може да да избегне цензурата на правителството в Пекин.

От компанията обявиха, че ще се борят активно срещу увеличаващото се ограничаване на свободата в интернет. Със своето решение да оповести държавите, които търсят достъп до лични данни на онлайн потребители, Google не цели да промени поведението на правителствата, а да уведоми гражданите за това, което те правят, са уточнили от интернет компанията.

От съобщението става още ясно, че голяма част от исканията на правителствата за отстраняване на онлайн информация включват детска порнография и други незаконни материали. Някои страни, като Германия например, имат държавни забрани за определена дейност в интернет като продажбата на нацистки сувенири.

Според специалисти в областта на интернет цензурата оповестяването на имената на държавите ще засили натиска върху тези правителства, които си позволяват да надвишават своите правомощия или да използват съмнителни методи за разследване, които нарушават правата на човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
fallback