fallback

Google в преговори за разработчика на програми за пътувания ITA Software

Покупката може да струва на интернет гиганта около 1 млрд. долара, според анонимни източници

12:54 | 21.04.10 г.

Интернет гигантът Google Inc. води преговори за придобиването на ITA Software Inc., която разработва програми за организиране на пътувания, съобщи Bloomberg, като се позовава на трима източници, запознати с темата.

Базираната в Масачузетс ITA Software може да потърси около 1 млрд. долара, казват двама от източниците, които са пожелали анонимност, тъй като разговорите не са публични. Преговорите може и да не доведат до сделка, уточняват те.

Google би могъл да използва инструментите на ITA Software, които помагат на потребителите да намират в интернет информация за самолетни полети, за да се конкурира с услуги в сегмента, предлагани от Microsoft. Компаниите се борят за дял от щатския онлайн пазар на планиране на пътувания, който е генерирал продажби за 88,4 млрд. долара миналата година, според консултантската компания PhoCusWright Inc.

„Мисията на Google е да организира световната информация, а ITA правят това за пътуванията”, коментира Хенри Хартвелт, анализатор във Forrester Research в Сан Франциско.

От ITA не са отговорили на телефонните запитвания на агенцията. Сред инвеститорите в ITA са General Catalyst Partners и Sequoia Capital. Техни представители също не са предоставили непосредствено коментари.

За да навлезе на нови пазари, Google засили темпа на придобивания. Компанията е обявила най-малко шест придобивания тази година.

Google има над пет пъти по-голям дял при търсенето от търсачката на Microsoft Bing в САЩ, по данни на ComScore. Microsoft обаче спечели потребители отчасти заради услугите си в сектора на пътуванията.

ITA е привлякла 111,4 млн. долара рисков капитал, по данни на американската Национална асоциация за венчър капитал. Технологията на ITA търси в резервационни системи за самолетни полети за сайтове като Kayak.com, Orbitz.com и Bing. Компанията поддържа също сайтове на авиокомпании, сред които Alaska Airlines и Continental Airlines, управлявайки функции като промяна на билети и управление на безплатни билети за редовни пасажери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 08.09.22 г.
fallback