fallback

Израел забрани внасянето в страната на iPad

Според израелските власти Wi-Fi технологията, използвана в новото устройство, не съответства на местните стандарти за силата на мобилния сигнал

12:38 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Израел забрани на пристигащите в страната да внасят новия iPad на Apple заради несъответствие на Wi-Fi технологията, използвана в новото устройство, с местните стандарти за силата на мобилния сигнал, предаде Wall Street Journal.

Според израелското министерство на комуникациите взетото по-рано тази седмица решение е наложено, защото Wi-Fi технологията, използвана в iPad е изградена по американски стандарти, които позволяват по-силен сигнал, отколкото разрешения в Европа и Израел.

„Силата на сигнала на това устройство нарушава законите на Израел и може да предизвика смущения в мобилните комуникации“, каза говорител на министерството. Когато Apple пусне на пазара версия на таблета, която отговаря на европейските стандарти, забраната ще бъде отменена, са заявили от контролните органи.

Говорител на Apple заяви, че iPad отговаря на международните стандарти за Wi-Fi връзка.

Решението на израелските власти предизвика учудване, тъй като лаптопи и мобилни телефони, конфигурирани по американските стандарти и използващи същата Wi-Fi технология, както и iPad, са внасяни в Израел от години, без това да е създавало проблем.

Apple използва стандартен, широкоизползван Wi-Fi чип и в решението на израелското правителство „няма никакъв смисъл“, каза Ричард Дохърти, анализатор от консултантската компания Envisioneering Group. „Ако са параноични за iPad, трябва също да се притесняват и от BlackBerry и iPhone“, каза той, допълвайки, че зад решението „изглежда няма техническа причина“.

По думите на Дохърти трансмисиите на iPad са дори по-слаби от тези на други устройства от същия клас, тъй като обвивката на компютъра е алуминиева и радиовълните се предават единствено през малкото Apple лого.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 02.09.22 г.
fallback