fallback

Oracle купува производител на здравен софтуер за 685 млн. долара

По този начин софтуерният гигант ще се възползва от възможностите, които ще разкрие здравната реформа в САЩ

18:57 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина производител на софтуер в света Oracle ще закупи срещу сумата от 685 млн. долара американския доставчик на софтуер и услуги за здравния сектор Phase Forward.

Със своите системи за управление на бази данни Phase Forward подпомага фармацевтичните компании при разработката и клиничните изпитвания на безопасността на нови лекарствени медикаменти, предаде Bloomberg.

Сделката показва намерението на Oracle да се възползва от възможностите, които мащабната здравна реформа в САЩ ще разкрие. Покупката на разработчика на системи за управление на данни във фармацевтичната индустрия ще позволи на Oracle да се включи в разрастващия се пазар за здравен софтуер.

Акционерите на софтуерната компания Phase Forward, основана в Масачузетс, ще получат по 17 долара в брой за всяка своя акция. Това е с 30% повече от цената им в края на вчерашната сесия на борсата Nasdaq.

Главният изпълнителен директор на Oracle Ричард Уилямс е похарчил над 40 млрд. долара от януари 2005 г. насам за покупката на поне 62 компании, за да разшири клиентската база и продуктовата гама на софтуерния гигант.

Акциите на Phase Forward поскъпват с 3,74 долара, или 29%, до 16,82 долара на борсата Nasdaq. В същото време книжата на Oracle добавят 12 цента към цената си до 26,32 долара.

След финализиране на покупката Phase Forward ще стане част от звеното за здравни услуги на Oracle. Ръководството на Oracle очаква сделката да бъде финализирана до средата на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 17.08.22 г.
fallback