fallback

AMD излезе на печалба, но акциите се срутиха с 5%

Отчетът на производителя на чипове бе изненадващо добър, но явно под очакванията на спекулантите

09:11 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за производство на компютърни компоненти AMD обяви, че е излязла на печалба през първото тримесечие на годината, за което са помогнали силният ръст на продажбите на графични чипове и еднократен положителен ефект от разделянето с Global Foundries.

Печалбата на AMD за периода възлиза на 257 млн. долара, или 35 цента на акция. Коригирана с еднократните ефекти, обаче тя е в размер на 9 цента на акция, което надвишава доста предварителните очаквания. Според анкета на Thomson Reuters прогнозите са били за печалба от 3 цента на акция.

През първото тримесечие на годината в баланса на дружеството е попаднала еднократна печалба от 325 млн. долара, свързана с отделянето на компанията от Global Foundries.

За същия период на миналата година AMD имаше загуба от 416 млн. долара, или 66 цента на акция.

Приходите на компанията за отчетния период са 1,57 млрд. долара, което е ръст от 33 на сто спрямо приходите от 1,18 млрд. долара, постигнати през същия период на миналата година. Очакванията на анализаторите бяха за приходи в размер на 1,5 млрд. долара.

През тримесечието е постигнат скок от 88 на сто на годишна база при продажбите на графични чипове, а при процесорите има увеличение от 23 на сто. На този етап обаче от AMD не се нагърбват с прогноза за цялата година.

В отчета се посочва, че в краткосрочен план „паричният поток е в рамките на очакванията“, но въпреки това „истинският потенциал за печалба ще стане ясен през втората половина на годината“.

Постигнатите резултати явно не задоволяват очакванията на пазарите, тъй като след предаването на отчета акциите на AMD поевтиняха с близо 5 на сто до 9,67 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:11 | 08.09.22 г.
fallback