fallback

90% от мейлите вече са спам

Освен това повечето спамъри вече се стремят да достигнат до определена целева аудитория, сочи проучване

10:43 | 26.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нежеланите електронни съобщения (спам), които всекидневно получаваме в онлайн пощенските си кутии, вече представляват над 90% от общия брой на получаваните всеки ден писма в световен мащаб. Това казват в свое проучване от компанията за информационна сигурност Symantec, прогнозирайки, че и без това огромният дял ще продължи да нараства.

През 2002 г. спам-съобщенията са били 14,8% от всички електронни писма, като делът им бързо нараства и през 2004 стига до 74 на сто. През последните шест месеца се е увеличил от 86,3 на сто до 90,7 на сто, сочи проучването.

Спамът се превърна в истинска индустрия: между 120 и 200 млрд. съобщения се изпращат всеки ден, казват пред АФП от конкурентната на Symantec компания McAfee.

По техни данни около 85% от спама се изпраща от т.нар. ботнет компютри – машини, „превзети“ от хакери чрез специални програми. Целта може да е различна, включително получаване на информация и лични данни, но често атаката служи за автоматичното разпращане от името на собственика на нежелани рекламни съобщения до други потребители.

Експертите по сигурността допълват, че изпращането на спама вече е станало далеч по-обмислено, отколкото е било преди няколко години. Докато в миналото спамърите са пращали съобщения във всички посоки, интересувайки се главно колко хора ще получат писмата, днес има явно забележим стремеж да се достигне до определена целева аудитория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 05.09.22 г.
fallback