fallback

Китай: Google работи за ЦРУ

Вестникът на управляващата партия публикува твърдения, че компанията е в тесни връзки с американското разузнаване

10:55 | 24.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вестникът на управляващата комунистическа партия в Китай обвини Google, че си сътрудничи с американското разузнаване и коментира, че оттеглянето на компанията от Китай подкрепя усилията на Пекин да развива собствени технологии, съобщава CNBC.

Поредната атака срещу най-голямата компания за търсене в интернет бе публикувана в международното издание на People's Daily, официоз на управляващата в Китай комунистическа партия.

В понеделник Google затвори китайския си портал Google.cn и пренасочи всички търсения в интернет към своя сайт в Хонконг. Това се случи два месеца след като компанията обяви, че няма да се съобрази с искането на китайските власти да се самоцензурира.

Правителството в Пекин е твърдо решено стриктно да контролира достъпа на китайските потребители до интернет.

Китайското външно министерство окачестви оттеглянето на Google като „индивидуално“ решение на отделна компания и заяви, че страната остава отворена за чуждестранните инвеститори.

В китайския отговор на възраженията от страна на Google за налагане на цензура и хакерски атаки обаче се откриват нотки на национализъм и твърдения, че Google и Вашингтон използват спора за контрола върху интернет, за да подкопаят властта на комунистическата партия.

„За китайците Google не е бог и дори да се перчи с ценности и да се опитва да се меси в политиката, пак няма да стане бог“, пише в коментар на първата страница на вестника.

„Всъщност, когато става въпрос за ценности, Google не е света вода ненапита. Това, че компанията си сътрудничи и работи за американските тайни служби, не е тайна за никого“, пише вестникът.

„Това ни кара да се замислим. Като се вземат предвид огромните усилия на САЩ през последните години да започнат интернет война, възможно е последните събития да са първата битка, с която те се опитват да преценят нашите сили“, продължава вестникът.

Оттеглянето на Google трябва да насърчи Китай да се фокусира върху развитието на собствени технологии, посочват авторите на материала.

Въпреки че острите коментари може би не отразяват официалната политика на китайското правителство, те отразяват гнева на Китай спрямо САЩ, натрупан след наскоро създалото се напрежение около продажбата на американско оръжие за Тайван, срещата на президента Барак Обама с Далай Лама и искането на Вашингтон Пекин да повиши курса на националната си валута, юана.

Google “има изцяло погрешен подход в ситуацията и не осъзнава, че хората в Китай са изключително чувствителни към външни заплахи и натиск“, пише вестникът.

Във вторник държавният департамент на САЩ съобщи, че решението на Google да затвори своя китайски портал Google.cn е решение на компанията, което няма нищо общо с американското правителство.

Още по темата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 31.08.22 г.
fallback