fallback

Съставът на КРС пада от деветима на петима души

Според левицата става дума за политичестка чистка

14:18 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съставът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъде намален от 9 на 5 души, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, приети днес от парламента на първо четене. Предлага се мандатът на членовете на комисията да бъде петгодишен.

Предлага се председателят на комисията да се определя от Министерския съвет, Народното събрание да избира заместник-председателя и още двама членове на комисията, а президентът да назначава с указ един от членовете на КРС.

В края на мандата на предишното правителство броят на членовете на КРС беше увеличен от 5 на 9 души, а мандатът беше 6-години.

„Предложените в момента промени целят да възстановят нарушения модел на регулатор“, посочва в мотивите си вносителят - Министерски съвет. В тях се отбелязва, че направената през 2009 г. промяна е извършена без каквито и да било мотиви и финансова обосновка за увеличения състав на комисията, а преди това КРС винаги се е състояла от петима души и е функционирала нормално.

Предвижда се в 15-дневен срок от влизането в сила на закона парламентът да освободи последните трима избрани членове на КРС от квотата си, а президентът да освободи последният назначен от него член на комисията.

Намаляването на състава се обяснява и с политиката на правителството за съкращаване на излишно раздутия бюрократичен апарат в страната и с икономическата криза.

Любен Корнезов от левицата обаче заяви, че целта на измененията е кадрова политическа чистка. Този законопроект е доказателство, че България е антиправова държава, коментира Корнезов. Той отбеляза, че целта на проекта е в освобождаването на последните, избрани от Народното събрание и от президента. Това са Вяра Минчева, Радослав Илиевски и Свилен Попов от квотата на парламента и Десислава Преображенска, назначена от държавния глава, каза Корнезов.

Ако се намали мандатът на 5 години, през април ще изтече и мандатът на Петър Рендов и Валентин Хараламбов, така ще се разсипе цялата комисия, посочи той.

Корнезов заяви, че досега не е срещал такъв случай, в който със закон се уволняват хора с мандат. Според закона мандатът на членовете на комисията се прекратява на 6 основания и нито едно от тях не е уволняване със закон, каза депутатът от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
fallback