fallback

Достъпът до интернет – основно право според мнозина

Интернет никога не трябва да се регулира, смятат половината от участниците в глобално проучване

11:37 | 08.03.10 г.

Четирима от всеки петима пълнолетни участници в глобално проучване на BBC вярват, че достъпът до интернет е основно право, като тези настроения са особено силни в Южна Корея и Китай, а половината от участниците са на мнение, че интернет никога не трябва да се регулира.

Анкетата, проведена сред 27 хил. души в 26 държави сочи, че 78% от интернет потребителите вярват, че интернет им дава по-голяма свобода, докато за деветима от всеки 10 мрежата е добро място за учене.

В САЩ делът на респондентите на мнение, че интернет е източник на по-голяма свобода е по-голям от средната стойност в анкетата. Повече хора в Америка са също и по-сигурни в изразяването на мнението си онлайн.

Същевременно други изпитват притеснения за прекараното време в мрежата, като 65% от респондентите в Япония споделят, че не чувстват, че могат да изразяват мненията си онлайн безопасно - настроение, което се усеща и в Южна Корея, Франция, Германия и Китай.

Темата за свободите в интернет стана особено актуална по-рано тази година, след като интернет гигантът Google Inc заплаши, че ще се изтегли от Китай, най-големия интернет пазар, заради строгата цензура там.

От 27-те хил. анкетирани над половината са съгласни, че „интернет не трябва никога да бъде регулиран в никаква степен от правителства където и да било“. Това схващане е особено популярно в Южна Корея, Нигерия и Мексико, докато най-малка вероятност да се съгласят с него има при жителите на Пакистан, Турция и Китай, като едва 12%, 13% и 16% съответно изразяват силно съгласие.

„Въпреки опасенията за поверителност и от измами хората от цял свят възприемат достъпа до интернет като свое основно право“, казва Дъг Милър, председател на GlobeScan, която е провела проучването, цитиран от Ройтерс.

Над 70% от респондентите в Япония, Мексико и Русия казват, че не биха могли да живеят без интернет.

Близо 50% от потребителите на интернет ценят най-много възможността за откриване на информация. Над 30% ценят възможността да взаимодействат и комуникират с другите, докато 12% възприемат мрежата като източник на развлечения.

Според анкетата най-големите опасения са свързани с измамите, следвани от съдържание с елементи на насилие и неприлични сцени и заплахи за личните данни.

През ноември миналата година Европейският парламент одобри изменението на телекомуникационните правила в Европейския съюз, които целят да гарантират правата на потребителите на телефонни и интернет услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
fallback