fallback

Очакват 20% ръст на компютърния пазар в света през 2010 г.

Нетбуците ще забавят темпа си на растеж поради очакваната силна конкуренция от страна на таблетите, както и на новите лаптопи с процесори с ултра нисък волтаж

10:19 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Доставките на компютри в света ще се повишат през тази година с близо 20% спрямо миналата, показва последната, ревизирана нагоре, прогноза на анализаторската компания Gartner. Според нея ръстът отчасти ще бъде движен от засиленото търсене на преносими машини като лаптопи и нетбуци.

През декември от Gartner прогнозираха, че световните компютърни продажби ще нараснат с 13,3 на сто през 2010 г.

Според подобрените очаквания през годината ще бъдат доставени общо 366,1 млн. броя компютри спрямо 305,8 млн. през 2009 г.

По думите на Джордж Шифър, директор Анализи в компанията, секторът ще бъде подпомогнат от силните продажби на мобилни машини както в развиващите се пазари, така и на зрелите.

Пред Computerworld той в същото време казва, че нетбуците ще забавят темпа си на растеж поради очакваната силна конкуренция от страна на таблетите, както и на новите лаптопи с процесори с ултра нисък волтаж (ULV).

През 2009 г. мобилните машини са били с 55% дял от компютърния пазар. Според прогнозите на Gartner делът им ще стигне 70% до 2012 г.

У нас, последните налични данни (на IDC) показват, че компютърният пазар се е свил с 21,5% през миналата година, като през тази се очаква „съживяване“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
fallback