fallback

BBC свива дейности в полза на конкурентите

Обществената медия съкращава бюджети и персонал, за да отстъпи място на конкурентните издания, пише британски вестник

10:18 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Радио-телевизионната група BBC се подготвя да намали наполовина интернет присъствието си, да понижи разходите по внасяните от САЩ програми и да затвори две радиостанции. Целта е групата да стане по-малка, за да бъде по-конкурентоспособна, пише британският вестник Times.

Според всекидневника изпълнителният директор на BBC Марк Томпсън ще обяви в стратегически доклад, чието представяне ще бъде през март, че половината от секциите в сайта на компанията ще бъдат закрити, а една четвърт от служителите и от бюджета на интернет подразделението ще бъдат съкратени.

Предвижда се и да бъдат ограничени бюджетите за придобиване на права за разпространение на спортни предавания до 8,5% от годишната субсидия за BBC, възлизаща в момента на 3,6 млрд. лири (около 4 млрд. евро).

Ще бъдат затворени дигиталните радиостанции 6 Music и Asian Network и каналите за възрастни, „за да се остави свободно поле за действие на пазарните конкуренти“. Подразделението BBC Worldwide пък ще се насочи изцяло към дейностите си в чужбина и ще спре да поддържа британския си отдел за списания.

Докладът, който трябва да бъде разгледан от Управителния съвет на групата, цели да отстъпи място на конкурентите на медията, силно засегнати от спада на рекламните приходи поради рецесията, пише вестникът.

BBC, която е обществена медия и се ползва от субсидия, събирана чрез такси от британските домакинства, разполагащи с телевизор, често е обект на критики от конкурентните медии, според които групата злоупотребява с монополните си позиции.

Освен това, според Times, докладът цели да покаже на „бъдещото консервативно правителство“, че BBC е способна да се саморегулира, без външна намеса.

Консервативната партия в страната, за която се счита, че ще спечели приближаващите парламентарни избори, традиционно е настроена по-враждебно към обществената медия спрямо опонентите си от работническата партия. Смята се, че бъдещите управници може да спрат парите за BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 01.09.22 г.
fallback