fallback

По 5 критерия оценяват кандидатите за администратор на домейна на кирилица

Очаква се администраторът да бъде избран до месец май

13:34 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Администраторът на домейна на кирилица „.бг“ ще се избере след оценка на пет основни критерия, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Въпросните критерии са: административен капацитет, организационна подготовка, техническа подготовка, финансова стабилност и оценка за развитие.

Сред условията, които са публикувани на сайта на МТИСТ, фигурира изискването за представяне на инвестиционен план за 2010, 2011 и 2012 г.

Кандидатите трябва и да изготвят ценова политика за следващите три години „чрез разходноориентиран подход, съгласно който крайните потребителски цени са съизмерими с тези на регистраторите на „.eu” при аналогично качество на услугата, отчитайки паритета на покупателна способност“. 

Предложенията ще бъдат оценявани от комисия, съставена от служители на министерството и независими експерти, които декларират отсъствие на конфликт на интереси.

Очаква се администраторът да бъде избран до месец май.

Заявката за регистрация на избраните за домейна символи „бг“ е изпратена до Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN) на 19 февруари.

Отговорът на ICANN се чака през март.

Има вероятност избраният от България домейн да получи отказ заради приликата с домейна на Бразилия на кирилица. Към подадената заявка обаче от министерството са приложили становището на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в което се казва, че „бг” се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското”.

Пускането на заявка за име е първият етап от процедурата за регистрация на домейна на България на кирилица. След като получим отговор от ICANN, следва да посочим организацията, която ще администрира регистъра на имената в този домейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 22.08.22 г.
fallback