fallback

Nokia и Intel се обединяват в борбата на пазара на смартфони

Двете компании ще разработват софтуер за смартфони в момент, когато Microsoft представи новата си операционна система

21:08 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на мобилни телефони в света – Nokia, обчви, че ще обедини операционната система Linux Maemo с платформата на Intel Moblin. Целта е да бъде създадена нова операционна система за смартфони, която ще носи името MeeGo.

Двете системи са базирани на софтуер с отворен код, а платформата на Nokia се използва в повечето от смартфоните, които предлага компанията.

„Двете компании са разбрали, че единственият начин да победят Microsoft, Google и Apple е да разпространят платформата си до възможно най-много мобилни устройства”, посочва Джон Странд, ръководител на Strand Consult, цитиран от Ройтерс.

Това може да се осъществи едиствено с обединяването на усилията на двете компании. „Те обаче не са осъзнали, че въпросът не е платформата да бъде сложена на възможно най-много устройства, а да се създаде продукт, който да се хареса на потребителите. Пчелите не ходят в най-големите градини, те отиват при най-красивите цветя”, пояснява Странд.

Новината бе съобщена по време на световен панаир на мобилните технологии. Тя бе изненадваща за представителите на индустрията, които присъстват на събитието.

В момента пазарът на софтуер за мобилни телефони е доминиран от системата Symbian на Nokia, но тя попада под все по-силен натиск от страна на Apple, BlackBerry и Google.

Още от форума

Microsoft се бори за по-голям дял на конкурентния пазар на мобилни телефони 24 световни телекома правят обща платформа за мобилни приложения Samsung пуска 15 модела смартфони през 2010 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
fallback