fallback

Разходите за мобилна широколентова свързаност в света ще стигнат $72 млрд.

Мобилните оператори ще увеличат с около 15% инвестициите в широколентови технологии тази година

16:19 | 10.02.10 г.

Мобилните оператори от цял свят ще инвестират до 72 млрд. долара в безжични широколентови технологии тази година, за да посрещнат бързо растящото търсене, според световната GSM асоциация (GSMA).

От асоциацията съобщиха днес, цитирани от Ройтерс, че очакват операторите да насочат около половината от капиталовите си разходи за мобилна инфраструктура в инвестиции в мобилни широколентови технологии, което е общо увеличение от около 15% в сравнение с 2009 г.

До 34 млрд. долара ще бъдат инвестирани в Азиатско-тихоокеанския регион, около 19 млрд. долара – в Северна Америка и до 14 млрд. долара в Европа, сочат данните, събрани от Deutsche Bank.

Мобилните широколентови технологии се отнасят към свързаност чрез стандарта High-Speed Packet Access (HSPA) – широко разпространена технология, която работи както с пренос на глас, така и на данни, така че потребителите могат да говорят по телефона и да сърфират в интернет.

„До края на тази година ще имаме близо 340 млн. HSPA връзки в глобален мащаб и по 13 млн. нови връзки на месец“, казва Дан Уорън, директор технологии в асоциацията. За сравнение, към края на 2009 г. са били добавяни средно по 9 млн. нови HSPA връзки.

Броят връзки обаче не е равносилен на броя потребители, защото на много от зрелите пазари един потребител може да има по няколко телефона. От друга страна, на развиващите се пазари много потребители споделят или наемат устройство. „В Русия например споделянето на лаптопи е много популярно“, коментира Уорън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 11.09.22 г.
fallback