fallback

Microsoft ще поправя 17-годишна слабост в сигурността на Windows

Пропускът позволява чуждо проникване в операционната система още от времето на Windows 3.1

12:57 | 06.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Софтуерната компания Microsoft ще поправи с февруарското обновление на своята операционна система Windows сериозен пропуск в нейната сигурност, който датира отпреди 17 години, предаде BBC.

Актуализацията, която се очаква следващата седмица, ще затвори „вратичката” в сигурността на Windows, която съществува от времето на DOS и позволява чуждо проникване на персоналния компютър.

Уязвимостта е установена за първи път в Windows NT 3.1 и се е пренасяла в почти всяка следваща версия на операционната система, както става ясно в последствие. Тя е открита от специалист на Google през януари 2010 г.

Февруарската актуализация на операционната система ще поправи още 25 слабости в защитата на Windows, пет от които са класифицирани от Microsoft като „критични”.

Те позволяват на атакуващите да установят контрол върху компютъра, да пускат собствени програми и им дават достъп до файлове, съхранявани на него.

Продажбите на новата операционна система Windows 7 помогнаха на печалбата на Microsoft да се увеличи с 60% на годишна база през последното тримесечие на 2009 година до 6,66 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 04.09.22 г.
fallback