fallback

Британците харчат най-много за онлайн покупки в Европа

Общо 38 млрд. паунда са похарчили британците за интернет пазаруване през 2009 - така онлайн продажбите вече формират близо 10% от общите продажби на дребно в страната

10:28 | 01.02.10 г.

Британците са похарчили най-много пари за онлайн покупки през изминалата година в Европа, като формират близо една трета от всички европейски продажби в интернет, сочи проучване, цитирано от BBC.

През 2009 г. британските потребители са похарчили онлайн 38 млрд. паунда, или средно по 1102 паунда на купувач, става ясно от данните на местния Център за търговски проучвания (CRR).

Така онлайн продажбите вече формират близо 10% от общите продажби на дребно във Великобритания, изчисляват от центъра.

Очаква се тази година интернет пазаруването да продължи да нараства бързо. От центъра прогнозират, че през 2010 г. общите онлайн продажби на Острова ще нараснат до 42,7 млрд. паунда.

„Тази година е годината, в която наистина ще станем свидетели как онлайн продажбите достигат значителен дял от общата търговия на дребно във Великобритания“, коментира Брус Феър, управляващ директор на сайта за онлайн пазаруване и сравнение на цени Kelkoo, по чиято поръчка е проведено проучването.

Той допълва, че онлайн купувачите добиват повече увереност, като делът на тези, които са готови да похарчат 1000 паунда или повече в една транзакция се повишава от 12% през 2008 г. до 25% през 2009 г.

Рецесията, от която Великобритания наскоро излезе, се сочи като едно от обясненията за ръста на онлайн покупките.

„В днешните трудни времена не е изненадващо, че купувачите се обръщат към интернет вместо към улицата, особено предвид това, че онлайн покупките може да спестят 20% или повече“, допълва Феър.

Следващият най-доходоносен пазар са германците, които са похарчили онлайн миналата година общо еквивалента на 29,7 млрд. паунда, докато французите са пазарували в интернет за 22 млрд. паунда, разкрива още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 22.08.22 г.
fallback