fallback

Увеличиха глобите за телевизиите при нарушение на лицензията

13:01 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-големи санкции за доставчиците на медийните услуги прие парламентът при второто четене на измененията в Закона за радиото и телевизията.

Ако наруши условията на лицензията, операторът може да понесе максимална глоба от 7000 лева, докато сега най-голямата санкция в този случай е 5000 лева. При разпространение на програми без уредени авторски права СЕМ може да наложи глоба от 7000 до 30 хил. лв.

При второто гласуване на законопроекта в пленарната зала депутатите приеха увеличенията да не са толкова високи, колкото бяха при първото четене на промените.

Цифровото телевизионно радиоразпръскване също се урежда в законопроекта. По четири програми в национален и регионален обхват ще разпространят БНТ и БНР чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово разпръскване.

При второто четене на законопроекта, с който се въвеждат изискванията в европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги, най-оспорвана беше задължителната квота за европейски предавания в телевизионните програми. С 91 гласа „за“, 14 - „против“, и 16 - „въздържал се“, беше прието европейската продукция в телевизионните програми да обхваща половината от годишното програмно време, но когато това е практически възможно. Най-малко 12 на сто от тази квота задължително трябва да бъде предназначена за европейски произведения от независими продуценти. Не беше прието предложението на левицата за подквота за българска продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 27.08.22 г.
fallback