fallback

Силни продажби на iPhone вдигнаха печалбата на Apple с 50%

За последното тримесечие на миналата година компанията е спечелила 3,8 млрд. долара, продадените iPhone-и са 8,7 млн. броя

08:42 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският технологичен гигант Apple обяви ръст на печалбата от 50 на сто на годишна база за трите месеца до 26 декември миналата година. Така компанията е постигнала чиста печалба от 3,38 млрд. долара в сравнение с 2,26 млрд. долара за съпоставимия период на предходната година.

Като основна причина за силното представяне на Apple се посочва удвояването на продажбите на iPhone. За тримесечието са били продадени общо 8,7 млн. апарата от серията, показват данните.

Представянето на Apple по време на празниците като цяло е било доста добро, като се наблюдава ръст на продажбите на компютри от серията Mac от 33 на сто. Реализираните продажби на iPod-и обаче бележат спад от 8 на сто.

Очаква се в сряда компанията да представи нов продукт, като според очакванията той трябва да бъде ултратънък компютър с тъчскрийн, посочва ВВС. Прогнозите са, че продуктът ще стане поредния хит на Apple, който ще доведе до силни резултати през следващите тримесечия.

Очакванията на Apple за настоящото тримесечие са да бъдат постигнати продажби в размер на 11 и 11,4 млрд. долара.

„Новите продукти, които планираме да пуснем на пазара тази година са много силни, като ще започнем още тази седмица с основен нов продукт, по отношение на който ние сме много въодушевени“, посочва изпълнителният директор на Apple Стив Джобс.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк акциите на Apple поскъпнаха с 2,7 на сто до 203,08 долара за брой. Отчетът обаче бе предаден след края на търговията, така че днес ще стане ясно отношението на инвеститорите към него.

Вижте историята на ръководителя на Apple Стив Джобс и причините, поради които той бе избран за мениджър на изминалото десетилетие от списание Fortune

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 19.08.22 г.
fallback