fallback

Евроком Кабел спечели дело за авторски права, заведено от Филмаутор

Делото беше заведено заради неплатени суми при препредаване на програмите на БНТ

14:34 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Евроком Кабел Мениджмънт България спечели окончателно съдебно дело, заведено от Дружеството за колективно управление „Филмаутор”.

Делото приключи, след като Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд и отхвърли напълно исковете на „Филмаутор”, съобщиха от Евроком.

В заведеното дело през 2005 г. „Филмаутор“ твърдеше, че компанията дължи отчисления за авторски права заради това, че препредава програмите на БНТ. Исковата молба е за излъчени по Канал 1 и Сателитен канал „България” български филми в периода 01.01.2005 г. до 01.03.2005 г.

Според Върховния Касационен съд Евроком не е извършвал препредаване по кабел по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и не осъществява вторично използване на произведенията на авторите, а пренос на информация чрез телевизионна програма, която без да се променя или преобразува, се пренася изцяло в реално време.

Изводът е, че няма отделно и самостоятелно основание за заплащане на отчисления на авторите.

Евроком, като телекомуникационен оператор, разпространява програмите на БНТ, тъй като българското законодателство му вменява това задължение, в защита на конституционното право на информация на българските граждани, посочват от компанията.

От 2009 г. Евроком, заедно с Кейбълтел, е собственост на фонда за дялово инвестиране EQT V. Общата стойност на двете транзакции възлезе на над 200 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
fallback