fallback

Microsoft няма да се изтегля от Китай

Най-големият производител на софтуер в света вероятно няма да подкрепи конкурента си Google

12:55 | 15.01.10 г.

Microsoft Corp няма планове да се изтегля от Китай, заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър пред Ройтерс.

Позицията на компанията разкрива, че най-големият производител на софтуер в света вероятно няма да подкрепи конкурента си Google в битката му с Китай.

„Има атаки всеки ден. Не мисля, че е имало нещо необичайно, така че не разбирам“, заявява пред агенцията Балмър след среща в Белия дом относно модернизирането на правителствени услуги.

„Всеки ден ни атакуват от всички части на света и мисля, че и всички останали също. Не видяхме нищо необичайно.“

Във вторник Google заплаши да се изтегли от Китай, най-големият световен пазар по брой интернет потребители, като се позова на цензурата и кибератаки срещу имейли на правозащитници в страната.

Google заяви, че над 20 други големи компании са били обект на кибератаките, идващи от Китай, но от Microsoft казаха, че няма данни техните имейл услуги или корпоративни мрежи да са били конкретно атакувани.

На въпрос има ли Microsoft каквито и да било планове да изтегли бизнеса си от Китай, Балмър отговаря „Не“.

„Не разбирам как това помага за каквото и да било. Не разбирам как ни помага на нас или на Китай“, допълва той.

Microsoft залага големи надежди на интернет търсачката си Bing в Китай, която има малък дял от пазара в страната, но може да спечели, ако Google, който е номер 2 след местния лидер Baidu, се изтегли.

Коментарите на Балмър са в контраст с широката политическа подкрепа за Google. В четвъртък от Белия дом заявиха, че подкрепят решението на Google повече да не цензурира резултатите от търсене в Китай. Също вчера група републикански законодатели призоваха големите технологични компании Cisco Systems Inc, Yahoo Inc и Microsoft да се обявят против цензурата, а говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова в сряда технологичните компании да не подкрепят опитите на Китай да пречи на свободния обмен на идеи.

Днес от Китай се опитаха да омаловажат заплахата на Google да се изтегли, като казаха, че каквото и решение да вземе интернет гигантът, то няма да повлияе на търговските връзки със САЩ.

„Каквото и решение да вземе Google, то няма да засегне китайско-американските търговски и икономически отношения, тъй като двете страни имат много начини да общуват и преговарят една с друга“, заяви говорителят Яо Дзиен на редовен брифинг в Пекин. „Уверени сме в развитието на здравословни търговски и икономически връзки със САЩ“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 03.09.22 г.
fallback