fallback

Световният пазар на компютри расте с 15% през последното тримесечие на 2009

За цялата година се отчита ръст от 5,2%

10:45 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Доставките на персонални компютри в глобален мащаб са се увеличили повече от очакваното през последното тримесечие на 2009, водени от търсенето на преносими компютри ноутбук от нисък ценови клас в САЩ, предава Bloomberg.

Според данни на щатската изследователска компания IDC доставките в световен мащаб са се увеличили с 15%, а тези в САЩ – с 24%. Очакванията на базираната в Масачузетс компания бяха за ръстове от съответно 11% и 6%.

С най-висок ръст от петте най-големи производители е Lenovo Group Ltd., която е регистрирала 42% ръст в доставките през четвъртото тримесечие на миналата година, а най-силен ръст на пазара в САЩ бележи Toshiba, чиито доставки нарастват със 72% спрямо 45% за местния пазарен лидер Hewlett-Packard.

Hewlett-Packard си остава най-големият световен производител на компютри, следван от Acer, Dell, Lenovo и Toshiba.

На американския пазар след Hewlett-Packard Co. се нареждат Round Rock, Dell, Acer, Apple и Toshiba.

По време на празниците потребителите в САЩ, най-големият компютърен пазар, „разграбваха“ ноутбуци за сметка на покупките на нетбук, е коментирал Дейвид Дауд, анализатор от IDC.

Според него покупките от страна на фирми са били слаби. Пускането на новата операционна система на Microsoft - Windows 7 PC, през октомври е оказало умерена подкрепа в привличането на клиенти.

Дауд смята, че американските потребители са спасили пазара. Производителите на компютри намалиха цените, за да стимулират търсенето, тъй като потребителите се въздържаха от покупки в продължение на година по време на глобалната финансова криза.

По данни на компанията Gartner за цялата година продажбите на компютри в света са се увеличили с 5,2 на сто до 306 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 17.08.22 г.
fallback