fallback

Google: Приходите ни от Китай са „несъществени“

Интернет гигантът заплаши да се изтегли от страната заради кибер атаки срещу компанията през декември

11:15 | 13.01.10 г.

Интернет компанията Google Inc. заяви, че може да се изтегли от Китай, след като разследване е установило, че компанията е била обект на сериозни кибер атаки, за които вярва, че идват от страната, съобщи Wall Street Jourmal.

Ако Google спази заплахата си да изтегли от Китай, компанията ще пожертва значителен дългосрочен ръст в най-големия интернет пазар в света. В краткосрочен план обаче решението няма да окаже голямо значение върху приходите на компанията.

В интервю пред CNBC директорът по юридическите въпроси на компанията Дейвид Дръмонд заявява, че приходите на Google в Китай са „наистина несъществени“ и дори коментира, че навлизането на компанията в Китай „никога не е било финансов ход за нас“.

Трудно е да се определи какво се има предвид под понятието „съществен“. Независимо от това от JP Morgan изчисляват, че Google ще генерира приходи в размер на 600 млн. долара в Китай тази година. Цифрата изглежда прекомерно голяма, предвид факта, че търсачката Baidu, която доминира на пазара на търсене в страната, се очаква да има приходи от само 900 млн. долара, предаде Paidcontent.org.

Дори и оценката на JP Morgan да е вярна, тя представлява малко над 2% от 26-те млрд. долара приходи, които повечето анализатори Google да отчете тази година.

Кибер атаката е била насочена срещу общо 34 различни компании или други организации, обясняват пред WSJ източници, запознати с разследването, което тече от седмици.

Разследващите проверяват дали атаката е свързана с китайското правителство или разузнавателни служби, посочва единият от източниците. Атаката е привлякла интереса на щатските разузнавателни служби, включително на Националната агенция за сигурност, допълва източникът.

От Google казват, че са пострадали от „много опитна и таргетирана атака срещу нашата корпоративна инфраструктура, която идва от Китай“ в средата на декември, която според компанията е довела до „кражба на интелектуални права“. От компанията казват още, че са открили доказателства, че основната цел на хакерите е била достъп до Gmail акаунтите на китайски защитници за човешките права.

От Google казват, че ще водят преговори с Пекин в идните седмици относно това как може да оперира в Китай без цензура. „Решихме, че повече не искаме да цензурираме резултатите си. Съзнаваме, че това може да означава да затворим Google.cn и може би офисите си в Китай“, пише Дръмонд в изявление на компанията, публикувано в китайския й сайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
fallback