fallback

Sony ще заложи на възхода на пазара на 3D телевизори

Японският производител на електроника ще пусне в продажба първите си 3D телевизори през това лято

19:34 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японският производител на потребителска електроника Sony ще заложи на разрастващия се пазар на триизмерни технологии за забавление. Компанията ще пусне в продажба първите си 3D телевизори още през това лято, като част от плана на главния изпълнителен директор Хауърд Стрингър да постигне контрол върху този пазар, предаде Bloomberg.

Технологичният гигант ще предложи девет модела на телевизорите Bravia, които ще поддържат триизмерно изображение. Според ръководството на базираната в Токио компания продажбите на продукти, базирани на триизмерни технологии, ще донесат на Sony приходи от над 1 трлн. йени (11 млрд. долара) за фискалната година, завършваща на 31 март 2013 г.

Японската компания изостава в продажбите на телевизори от своя южнокорейски конкурент в лицето на Samsung Electronics, който също планира да предложи на потребителите 3D телевизори през тази година. Друга голяма южнокорейска технологична компания – LG Electronics, има амбициозната цел да продаде 400 хил. 3D телевизора до края на тази година.

Заради ожесточената конкуренция за позициониране на този пазар, ръководството на Panasonic възнамерява да започне да продава 3D плазмени телевизори в САЩ още по-рано, а именно през пролетта на тази година. Битка се води и на свързания пазар на 3D очила, на който четири компании с три различни технологии се борят за доминиращата позиция.

Пазарът на дисплеи, поддържащи триизмерно възпроизвеждане на изображението, ще генерира средногодишен ръст на приходите от 38% до 2018 г., като се очаква те да нараснат до 22 млрд. долара на година, съгласно данните на изследователската компания DisplaySearch.

Акциите на Sony на борсата в Ню Йорк поскъпват с 1,7% до 30,32 долара за акция три часа след началото на днешната борсова сесия. През миналата година пазарната капитализация на производителя на електроника се повиши с 33%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 08.09.22 г.
fallback